Уряд Литви: договір між залізницею та

Уряд Литви: договір між залізницею та "Білоруськалієм" розірвуть з 1 лютого

Укрінформ
Литовський уряд затвердив ухвалений у грудні висновок, що договір між Lietuvos geležinkeliai (Литовськими залізницями) та білоруським "Білоруськалієм" не відповідає інтересам національної безпеки, тому має бути розірваний з 1 лютого.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на сайт уряду.

«Ця постанова є важливим кроком уряду в припиненні перевезення білоруських добрив через Литву. Украй важливо, щоб усі відповідальні органи продовжували активно співпрацювати і знаходили законні засоби та способи захисту інтересів національної безпеки», — заявив міністр транспорту Маріус Скуодіс.

Він наголосив, що відповідні правові інструменти щодо білоруських суб'єктів, установ необхідно створювати як на національному рівні, так і на рівні ЄС.

Литовське міністерство транспорту та комунікацій, яке внесло проєкт постанови в уряд, підготувало його відповідно до рішення Національної координаційної комісії з охорони об'єктів, важливих для забезпечення безпеки. Згідно з ним, угода, укладена між «Білоруськалієм» та Литовськими залізницями, а також усі її зміни та додаткові угоди не відповідають інтересам національної безпеки країни.

Згідно з рішенням уряду, контракт вважатиметься недійсним з дня набрання чинності - з 1 лютого. Такий термін було обрано, щоб «дати всім сторонам достатньо часу для адаптації».

Якщо добрива "Білоруськалію" захочуть перевозити через Литву інші компанії, то їхні договори з білоруським підприємством також перевірятимуться урядом, повідомляє литовське телерадіомовлення LRT.

Як повідомлялося, ЛЗ підписали угоду з «Білоруськалієм» навесні 2018 року, вона мала діяти до кінця 2023 року. В результаті реалізації цієї угоди через Литву і Клайпедський порт перевозиться близько 12 млн тонн білоруських добрив за рік.

Державний виробник "Білоруськалій" потрапив під санкції Сполучених Штатів у серпні, за рік після спірних президентських виборів, на яких Олександр Лукашенко заявив про перемогу.

Після того, як 8 грудня набули чинності санкції США для "Білоруськалію", їх транзит через Литву не було зупинено, оскільки "Білоруськалій" ще в листопаді виконав авансовий платіж Литовським залізницям.

Після набуття чинності санкціями уряд Литви оголосив, що добиватиметься розірвання договору Lietuvos gelezinkeliai з "Білоруськалієм".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-