Експерт назвав три сценарії, за яких білоруські силовики можуть перейти на бік РФ

Експерт назвав три сценарії, за яких білоруські силовики можуть перейти на бік РФ

Укрінформ
Імовірні три сценарії, за яких білоруські військовослужбовці та силовики можуть перейти на бік РФ.

Про це заявив завідувач відділу Головної редакції “Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки” (Укрінформ) Максим Майоров під час дискусії «Білоруські військові між вірністю присязі та спокусами від імперії», організованій спільно з ГО «Білорусь 2.0 робимо разом».

“Фактично, є три сценарії того, за яких обставин білоруські військовослужбовці та силовики можуть перейти на російський бік”, – вважає експерт.

За його словами, перший сценарій можливий у ситуації, коли силовики тікають з країни після повалення диктатури. Як приклад експерт навів колишній спецпідрозділ “Беркут”, чимало бійців якого після Революції гідності знайшли притулок у Росії та Білорусі, де продовжили службу.

Щодо другого сценарію, то, за словами Майорова, він можливий на окупованій території, як було у Криму в 2014 році, коли військові опинилися перед вибором: перейти на бік окупанта або ж залишити окуповану територію, зберігши вірність присязі.

Нарешті, третій сценарій імовірний у разі поступового поглинання країни шляхом втягування її у дедалі тісніші інтеграційні об’єднання, як-от Союзна держава Росії та Білорусі, вважає Майоров. "Такий союз зрештою може призвести до перетворення країни на окремий федеральний округ Росії. Військові можуть і не відчути того моменту, коли почнуть служити вже не своїй Батьківщині", - зазначив він.

Експерт також навів статистику, скільки військових і силовиків дезертирували або зрадили присягу в Криму. Зокрема, за його інформацією, у Збройних силах таких було 70%, у Держприкордонслужбі - 74%, у Внутрішніх військах МВС - 86%, у Службі безпеки - 84%.

"Але Україна винесла уроки, які можуть послужити цінним досвідом і для інших країн, зокрема для Білорусі", - наголосив Майоров.

За даними Радіо Свобода, понад 9 тисяч українських військових залишились у Криму під час окупації півострова - це 70% з усіх, хто служив у Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-