Американський «рекорд» COVID-19. Що ще чути в пандемічному світі?

Американський «рекорд» COVID-19. Що ще чути в пандемічному світі?

Укрінформ
«Довічна» вакцина, нові ознаки Омікрону, новий штам з Камеруну, загрози для критичної інфраструктури та рекорд захворювань у США – огляд новин про «чуму ХХІ століття»

У США кількість нових випадків зараження коронавірусною інфекцією нового типу за добу перевищила мільйон, повідомляє Bloomberg. Це максимальний приріст хворих на добу, зареєстрований у будь-якій країні світу з початку пандемії, і майже вдвічі перевищує попередній добовий максимум, встановлений у США чотири дні тому – 590 тисяч заражень.

При цьому, як пише Bloomberg, цифра може бути і заниженою, оскільки багато хто робить тести вдома і не передає результати офіційній владі.

Різке зростання захворюваності повʼязане з поширенням штаму «омікрон», який більш заразний, але, за попередніми даними, не призводить до тяжкого перебігу хвороби та зростання кількості смертей.

Кількість лікарняних ліжок у США, зайнятих пацієнтами з COVID-19, уперше за чотири місяці перевищила 100 тисяч, повідомило Міністерство охорони здоровʼя та соціальних служб. У відділеннях інтенсивної терапії перебувають 18557 пацієнтів.

Наразі, все як прогнозувалося. Зростання захворюваності призвело до лавиноподібного збільшення кількості працівників, які відсутні на робочих місцях, у тому числі в школах, медичних установах, авіакомпаніях, поліцейських та пожежних департаментах. Результатом цього є скасування рейсів, закриття шкіл та призупинення повернення співробітників до офісів.

МОЗ України розширив перелік осіб, яким дозволена бустерна доза Covid-щеплення

В Україні дозволили вводити бустерну дозу вакцини проти коронавірусу для людей від 60 років через шість місяців після другого щеплення. Про це 4 січня повідомляє Міністерство охорони здоров'я. Для бустерної дози перевагу надаватимуть мРНК-вакцинам – це Moderna або Comirnaty (Pfizer).

МОЗ пропонує вводити бустерну дозу за такими схемами:

  • перші дві дози Moderna або Pfizer + бустер Moderna або Pfizer
  • перші дві дози AstraZeneca (Covishield, SKBio) + бустер Moderna або Pfizer
  • перші дві дози CoronaVac + бустер Pfizer
  • перші дві дози за змішаною схемою + бустер Moderna або Pfizer

…утім, за відсутності мРНК-вакцин, бустерну дозу можна зробити іншою вакциною, згідно з дозволеними в Україні схемами, пояснює МОЗ

Для отримання бустерної дози можна записатися на щеплення у будь-який пункт чи центр вакцинації від Covid-19. Перелік та контакти на vaccination.covid19.gov.ua/list або за телефоном 0 800 60 20 19.

Раніше бустерна доза вакцини була рекомендована медичним працівникам та працівникам будинків інтернатного типу після шести місяців завершення базового курсу щеплення.

У Німеччині Омікрон загрожує критичній інфраструктурі, вибиваючи важкозамінних працівників

Як передає Deutsche Welle, п'ята хвиля коронавірусу може призвести до перебоїв у забезпеченні населення Німеччини. Один із запобіжних заходів, до якого посилено вдаються зараз німецькі підприємства безперервного циклу, полягає в тому, щоб виключити, або хоча б звести до мінімуму спілкування між змінами у диспетчерських пунктах і чергових бригадах – і тим самим максимально знизити ймовірність передачі вірусу від однієї групи важкозамінних спеціалістів до іншої.

Пожежним наказано носити під час чергувань лише маски підвищеного захисту
Пожежним наказано носити під час чергувань лише маски підвищеного захисту

В енергетичній компанії EnBW, наприклад, при передачі зміни працівники диспетчерських пунктів зобов'язані носити більш надійні маски FFP2 і не просто дотримуватися соціальної дистанції, а бути якнайдалі один від одного. Компанія щоденно тестує персонал своїх диспетчерських служб на коронавірус. У концерні E.on підготували, за словами його представника, "усі мислимі кризові сценарії", зокрема варіант тимчасового розміщення працівників безпосередньо на електростанціях, щоб мінімізувати небезпеку їх інфікування вдома або у громадському транспорті дорогою на роботу. І це при тому, що у галузі від 80 до 90 відсотків працівників повністю вакциновані.

Суворо відділені одна від одної і чергові бригади пожежників, "щоб, якщо хтось заразиться, у нас не потрапила на карантин одразу вся команда", пояснив агентству dpa прес-секретар Франкфуртського аеропорту – оператора найбільших повітряних воріт Німеччини. Пожежним теж наказано носити під час чергувань лише маски підвищеного захисту FFP2. У Німецькій службі безпеки польотів (DFS) персонал ще на самому початку пандемії розділили на "команди A" та "команди Б", заборонивши їм перетинатися один з одним на роботі. Причому цей захід поширюється не лише на авіадиспетчерів, без яких повітряне сполучення в країні було би просто неможливим, а й на інших співробітників.

Аналогічні заходи вживаються й у банківському секторі: співробітники низки ключових підрозділів, що забезпечують фінансову систему країни, розподілені так, щоб вони працювали, не зустрічаючись. А на випадок непередбачуваних обставин розроблено кризовий план безперебійного забезпечення населення готівкою через банкомати.

У Японії заявляють, що працюють над «довічною вакциною» від Covid

Вчені Токійського інституту медичних наук розробляють вакцину проти коронавірусу, яка може дати довічний імунітет. Про це пише видання The Japan Times.

Фармацевтична компанія Nobelpharma збирається розпочати клінічні випробування нового препарату від COVID-19 у 2023 році.

Ще на початку пандемії року почесний дослідник Токійського інституту медичних наук Мічінорі Кохара зацікавився, чи можна розробити вакцину на основі відомоого препа         рату проти віспи, який свого часу (ще наприкінці XVIII століття! – Ред.) допоміг світу викорінити смертельну хворобу. У квітні 2020 р. у співпраці з іншими вченими Кохара розпочав розробку рекомбінантного вірусу «вісповакцини», що містить спайковий білок вірусу SARS-CoV-2. Вчені обрали непатогенний штам варіанту вірусу коров’ячої віспи під назвою DIs в якості ефективного й безпечного вірусного вектора для доставлення гена SARS-CoV-2.

Нинішні вакцини проти COVID-19, розроблені зокрема Pfizer Inc./BioNTech SE та Moderna Inc, є успішними у запобіганні важкому перебігу захворювання і смерті. Однак жодна з них, схоже, не забезпечує довгостроковий захист. Оскільки рівень антитіл в організмі щепленої людини значно знижується через шести місяців після вакцинації, виникає необхідність у періодичній ревакцинації.

Вакцина ж, яку розробляють в Японії, може виробляти потужні нейтралізувальні антитіла протягом тижня після щеплення і викликати найсильніший клітинний імунітет у порівнянні з іншими вакцинами, запевняють науковці. Розроблюваний препарат з довічною ефективністю може призвести до значної економії й дати світу перевагу в боротьбі з пандемією коронавірусу

У Франції виявили нову мутацію коронавірусу

Новий варіант коронавірусу виявили медики у французькому місті Марсель у тих, хто повернувся в країну з Камеруну, передає Укрінформ із посиланням на австрійську газету Heute.

Новий варіант коронавірусу виявили медики у Марселі
Новий варіант коронавірусу виявили медики у Марселі

"Після того, як одна людина повернулася з поїздки до Камеруну, 12 осіб на півдні Франції були інфіковані досі невідомою мутацією коронавірусу. Експерти вважають, що збудник міг з'явитися саме звідти", – сказано в повідомленні.

Медики Марселя відзначили, що у новому варіанті виявлено 46 мутацій. Новий варіант отримав позначення B.1.640.2.

Поки що немає даних про рівень загрози та про заразність цього штаму.

"За даними дослідників з Університету Джона Гопкінса, рівень вакцинації в Камеруні становить тільки 2,4 відсотка", – повідомляє видання.

У США назвали рідкісні симптоми "Омікрона", коли потрібно терміново звернутися до лікарні

У США центр з контролю та профілактики захворювань (CDC) назвав рідкісні симптоми штаму коронавірусу "Омікрон", при яких слід якомога швидше звернутися в лікарню. Наголошується, що ці симптоми не виникають при інших штамах.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Mirror.

Як вже широко відомо, основними симптомами звичайного коронавірусу є висока температура, постійний кашель і втрата або зміна відчуття смаку або запаху.

Новий варіант "Омікрон "більше схожий на звичайну застуду, з симптомами, які пацієнти й лікарі часто описують як"легкі". Проте CDC стверджує, що люди з "Омікроном" повідомляють про ширший спектр симптомів, крім трьох основних. Ба більше, деякі з них свідчать про серйозну загрозу життю пацієнта і необхідність терміново звернутися по медичну допомогу.

Один з таких симптомів проявляється на шкірі, губах і нігтях – потрібно остерігатися блідої, сірої або синьої шкіри. В CDC попередили, що це може вказувати на низький рівень кисню в крові. Також до небезпечних ознак віднесені утруднене дихання, постійний біль або тиск у грудях, сплутаність свідомості та нездатність прокинутися або не спати.

Усі ці ознаки CDC схарактеризував як "попереджувальні знаки", за яких слід негайно звернутися до медиків.

Підготував Олександр Волинський

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-