Бельгія планує закрити всі атомні електростанції до 2025 року

Бельгія планує закрити всі атомні електростанції до 2025 року

Укрінформ
Бельгійські урядовці дійшли згоди щодо закриття семи атомних реакторів, які функціонують на АЕС країни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє видання The Brussels Times.

«Після переговорів, що тривали протягом ночі, бельгійські міністри досягли згоди щодо відмови країни від ядерної енергетики. Рішення було прийнято після кількох тижнів обговорень щодо того, чи призведе закриття всіх 7 атомних реакторів у Бельгії до нестачі енергії або зростання цін на неї... Ця проблема має також геополітичний вимір, враховуючи, що Росія залишається для Європи головним постачальником вуглецевого пального», - йдеться у публікації.

При цьому також зазначається, що відмова Бельгії від атомної енергетики потенційно може поставити країну у більшу залежність від інших країн.

Наразі АЕС Бельгії, які управляються французькою енергетичною компанією Engie, забезпечують майже половину всієї потреби країни в електроенергії. З огляду на це урядовці розглядали два плани дій, перший з яких передбачав закриття відразу всіх атомних станцій, натомість другий допускав збереження двох найбільш сучасних реакторів у робочому стані, на випадок нестачі енергії. Зрештою бельгійські урядовці підтримали план «А», тобто, за повне закриття ядерних реакторів до 2025 року.

Водночас країна планує інвестувати близько 100 мільйонів євро ресурси в розробку модульних атомних станцій, так званих SMR. Ці дослідження будуть здійснюватися спільно із Францією і Нідерландами.

Очікується, що перша атомна станція на території Бельгії буде закрита вже наступного року.

Як повідомлялося, ЄС на законодавчому рівні прийняв рішення перетворити Європу на кліматично нейтральний континент до 2050 року. Одним із ключових факторів у досягненні цієї мети є реформа енергетичного сектору ЄС і кожної з його країн-членів, із пріоритетом розвитку відновлюваних джерел енергії. При цьому використання ядерної енергетики в деяких країнах ЄС розглядається як тимчасовий перехідний етап до повного переходу на «зелені» інноваційні технології.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-