Тисячі людей у Барселоні вийшли на протест через збільшення іспанської мови у школах

Тисячі людей у Барселоні вийшли на протест через збільшення іспанської мови у школах

Фото
Укрінформ
Тисячі каталонців вийшли на вулиці Барселони, щоб протестувати проти рішення суду, згідно з яким 25% усіх шкільних предметів мають викладатися іспанською мовою.

Як передає Укрінформ, про це інформує AP.

Як зазначається, це скорочення досі переважаючого використання місцевої каталонської мови в школах регіону.

Демонстранти кажуть, що це загрожує освітній системі регіону, яка допомогла повернути каталонську мову до загального користування після того, як вона була майже виведена з вжитку під час диктатури генерала Франсіско Франко.

«Демократії не властиво, щоб суд визнав недійсною освітню систему, яку підтримує суспільство та його парламент. За нашими опитуваннями, 82% каталонців підтримують теперішню систему», – сказав Аскар Ескудер, голова Платформи мови, низової групи, яка пропагує використання каталонської мови.

Але батьки, які хочуть, щоб їхні діти більше вивчали іспанську мову, кажуть, що теперішня система порушує їхні права на навчання державною мовою.

Протести відбуваються менше ніж за місяць відтоді, як Верховний суд Іспанії підтримав рішення нижчого суду Каталонії від 2020 року, що ухвалив рішення за позовом попереднього консервативного уряду Іспанії проти Департаменту освіти Каталонії.

Верховний суд відхилив апеляцію уряду Каталонії на попереднє рішення про те, що школи регіону повинні гарантувати щонайменше 25% навчальних предметів викладання іспанською мовою.

Станом на зараз більшість шкіл у Каталонії використовують іспанську лише на уроках іспанської мови, а всі інші дисципліни дітям викладають каталонською.

Фото: EUROPA PRESS, ARA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-