В Арктиці зафіксували рекордні 38° тепла

В Арктиці зафіксували рекордні 38° тепла

Укрінформ
Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) визнала новий плюсовий температурний рекорд для Арктики – 38°C тепла у російському місті Верхоянську 20 червня 2020 року.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт організації, яка є спеціалізованою міжурядовою установою ООН у галузі метеорології.

Ця температура, більш прийнятна для Середземномор'я, ніж для Арктики, була виміряна на метеорологічній спостережній станції під час виняткової і тривалої сибірської хвилі тепла. Протягом більшої частини літа минулого року середні температури в арктичній зоні Сибіру на 10° C перевищували норму, посилюючи руйнівні пожежі, спричиняючи масштабну втрату морського льоду та відіграючи важливу роль у тому, що 2020 рік став одним з трьох найтепліших років в історії спостережень.

«Цей новий для Арктики рекорд є черговим показником у серії спостережень, які надійшли в Архів даних ВМО про екстремальні метеорологічні та кліматичні явища і стали тривожним сигналом зміни нашого клімату. У 2020 році також було зафіксовано новий температурний рекорд (18,3°C) для Антарктичного континенту», - сказав Генеральний секретар ВМО професор Петтері Таалас.

За його словами, наразі дослідники ВМО працюють над тим, щоб перевірити покази температури на рівні 54,4°C, зареєстровані у 2020 та 2021 роках у найспекотнішому місці у світі - Долині Смерті в Каліфорнії, і підтвердити новий температурний рекорд для Європи - 48,8° C, зареєстрований на італійському острові Сицилія цього літа.

Арктика — один з регіонів світу, в якому потепління відбувається найшвидше, який прогрівається з темпами, що більш ніж удвічі перевищують середньосвітовий рівень. Екстремальна температура і зміна клімату, що триває, спонукали групу експертів ВМО додати до свого міжнародного Архіву даних про екстремальні метеорологічні та кліматичні явища нову кліматичну категорію «найвища зареєстрована температура на рівні або північніше 66,5° — полярного кола».

В Архіві даних про екстремальні метеорологічні та кліматичні явища зберігаються дані про найвищі і найнижчі у світі температури, кількість опадів, найважчу градину, найдовший сухий період, максимальний порив вітру, найдовший спалах блискавки та смертельні випадки, пов'язані з погодою.

Створення нової категорії означає, що тепер представлені обидва полярні регіони. З 2007 року ВМО веде список екстремальних температур антарктичного регіону (полярні регіони на рівні або південніше 60°C, що відповідає території суші і шельфових льодовиків, включених у Договір про Антарктику).

Верхоянськ знаходиться приблизно за 115 кілометрів на північ від полярного кола, і на його метеорологічній станції спостереження за температурою ведуться з 1885 року. Він розташований у північній частині Республіки Саха (Якутія), знаходиться в регіоні Східного Сибіру, ​​для якого характерний яскраво виражений сухий континентальний клімат (дуже холодна зима і жарке літо).

За словами відомого кліматолога зі Сполученого Королівства і члена комітету доктора Філа Джонса, цей рекорд явно свідчить про потепління на всій території Сибіру.

Одночасно з цим дослідженням в Архіві даних ВМО про екстремальні явища також наводиться офіційна найнижча температура для районів, розташованих на паралелі полярного кола або на північ від нього, на рівні −69,6°C (−93,3°F), зареєстрована 22 грудня 1991 року на АМС Клінк, Гренландія. Це значення також є найхолоднішою температурою, зареєстрованою для Північної півкулі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-