Досі точно невідомо, як штам Омікрон діє на невакцинованих людей – науковець

Досі точно невідомо, як штам Омікрон діє на невакцинованих людей – науковець

Укрінформ
Кількість випадків інфікування коронавірусом через поширення штаму Омікрон зростатиме, оскільки він є більш заразним за штам Дельта. Перебіг хвороби, зокрема у вакцинованих, не потребує інтенсивної терапії, а найбільш стійкий захист мають ті, хто отримав три дози вакцини.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на дані, оприлюднені членом наукового комітету Туреччини, професором Альпером Шенером у коментарі телеканалу TRT Haber.

«Інактивовані та мРНК-вакцини, що використовуються у Туреччині, забезпечують стійкий імунітет. Дані досліджень вказують, що достатній захист від штаму Омікрон дають три дози вакцини», – розповів науковець.

Професор Шенер вважає, що наступні три місяці будуть вирішальними у протистоянні новому штаму Омікрон, та бачить за доцільне скорочення терміну введення третьої дози вакцини.

Нині у Туреччині все ще домінують штами Дельта та Дельта плюс.

«Громадянам не варто нервувати з приводу штаму Омікрон. Ми вважаємо, що заразність цього варіанту вища, але рівень вірулентності, за попередньою інформацією, може бути нижчим. Закликаємо до дотримання вже введених епідзаходів та вимог», – сказав Шенер.

За його прогнозом, кількість позитивних ковід-випадків буде зростати, але кількість смертельних випадків та випадків інфікування, що потребуватимуть інтенсивної терапії, не матиме значного зростання, зокрема серед вакцинованих пацієнтів. При цьому досі точно невідомо, як варіант Омікрон діє на невакцинованих людей. Перші статистичні дані щодо поширення та дії штаму Омікрон в Туреччині очікується отримати за 2-3 тижні.

Як повідомляв Укрінформ, у Туреччині зафіксували перші випадки інфікування штамом коронавірусу Омікрон: один із них у Стамбулі, решта п'ять – в Ізмірі.

За минулу добу в Туреччині було виявлено майже 19 тисяч нових випадків інфікування, 171 людина померла, 23 242 інфікованих одужали.

У країні на цей час зроблено 122,8 млн щеплень. Обидві дози вакцини отримали 82,1% громадян старше 18 років, одну дозу – 91,1%.

Фото: PA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-