Путін у спілкуванні з Байденом повторив колишні обвинувачення на адресу України та НАТО

Путін у спілкуванні з Байденом повторив колишні обвинувачення на адресу України та НАТО

Укрінформ
Президент Росії Володимир Путін під час спілкування з президентом США Джо Байденом вкотре обвинуватив Україну в «деструктивній лінії», а НАТО – «у нарощуванні військового потенціалу» біля російських кордонів.

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляється на сайті Кремля.

Там стверджується, що Путін «на конкретних прикладах проілюстрував деструктивну лінію Києва, спрямовану на повний демонтаж Мінських угод та домовленостей, досягнутих у «нормандському форматі». Також російський президент вчергове обвинуватив Україну в «провокаційних діях» на лінії розмежування з ОРДЛО.

Джозеф Байден, зі свого боку, акцентував на загрозливому характері пересування російських військ поблизу українських кордонів і означив санкційні заходи, які США та їхні союзники готові застосувати у разі подальшої ескалації ситуації.

У відповідь кремлівський лідер повторив колишні обвинувачення, що НАТО «здійснює небезпечні спроби освоєння української території та нарощує військовий потенціал» біля російських кордонів. Тому, за словами Путіна, які він говорив і раніше, Росія зацікавлена ​​в отриманні «юридично зафіксованих гарантій, що виключають розширення НАТО у східному напрямку та розміщення у суміжних з Росією державах ударних наступальних систем озброєнь».

Своєю чергою, як повідомляє Білий дім, президент США підтвердив свою підтримку суверенітету та територіальній цілісності України «закликав до деескалації та повернення до дипломатії».

Обидва президенти доручили своїм командам продовжити роботу у цьому напрямку. При цьому у Білому домі наголосили, що Сполучені Штати робитимуть це у тісній координації із союзниками та партнерами.

Крім того, лідери двох країн обговорили питання стратегічної стабільності, безпеки у кіберпросторі, а також спільні зусилля у розв'язанні регіональних проблем, зокрема щодо ядерних переговорів з Іраном.

Як повідомляв Укрінформ, переговори президентів США та Росії відбулися у вівторок і тривали трохи більш як дві години. Згодом президент Байден має намір обговорити результати з європейськими союзниками, а також особисто з Президентом України.

У Білому домі повідомили, що Президент США Джо Байден має намір зателефонувати Президенту України Володимиру Зеленському у четвер, 9 грудня, щоб обговорити, зокрема, результати переговорів із кремлівським лідером Володимиром Путіним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-