Екскерівник штабу Навального в Калінінграді попросив політичного притулку в США

Екскерівник штабу Навального в Калінінграді попросив політичного притулку в США

Укрінформ
Олександр Черніков, який раніше очолював штаб Олексія Навального в Калінінграді, разом з сім'єю попросив у США політичного притулку.

Як передає Укрінформ, про це пише видання "Новий Калінінград" з посиланням на активіста.

«Я попросив політичного притулку, оскільки мене переслідує держава. Мене двічі допитував слідчий, який спеціально прилітав з Москви у цій справі (про участь в екстремістській діяльності, - ред.)», - сказав Черніков.

За його словами, Слідчий комітет РФ розслідує справу щодо «всіх, хто працював у штабах Навального з 2014 по 2021 рік».

Читайте також: Росіянин переплив з Курильських островів до Японії у пошуках політичного притулку

Черніков очолював структуру Навального у Калінінграді з лютого 2020 по січень 2021 року.

Як повідомлялося наприкінці листопада, приблизно половина колишніх координаторів регіональних штабів Олексія Навального, які у РФ визнали екстремістською організацією, поїхали з країни або мають намір це зробити.

У червні 2021 року Мосміськсуд визнав регіональні Штаби Навального екстремістською організацією. Раніше депутати Держдуми у найстисліший термін наприкінці травня ухвалили закон про заборону для прибічників "екстремістських організацій" балотуватися на виборах. На підставі цього закону кількох опозиційних кандидатів, які раніше підтримували Навального, не допустили як кандидатів на вибори в Думу у вересні - серед них був і Черніков.

Читайте також: Афганській дівчині з історичної обкладинки National Geographic надали притулок в Італії

У листопаді в Уфі суд заарештував колишню керівницю місцевого штабу Навального Лілію Чанишеву за обвинуваченням в організації екстремістської спільноти. Аналогічна справа розслідується щодо самого Навального, який зараз перебуває в колонії в іншій справі, та його найближчих соратників. Після порушення кримінальних справ багато активістів, зокрема координатори регіональних штабів, виїхали з Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-