Продаж зброї у світі зростає попри пандемію – SIPRI

Продаж зброї у світі зростає попри пандемію – SIPRI

Звіт
Укрінформ
За даними Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем світу (SIPRI), обсяг продажів озброєнь та військових послуг 100 найбільших військово-промислових компаній світу у 2020 році збільшився на 1,3% порівняно з 2019 роком та становив $531 млрд.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у пресрелізі SIPRI.

Попри те, що світова економіка скоротилася на 3,1% упродовж першого року пандемії, продажі зброї підвищувалися.

«Промислові гіганти переважно були захищені стійким державним попитом на товари та послуги військового призначення. У багатьох країнах військові витрати зростали, і уряди деяких країн навіть прискорили виплати підприємствам військової промисловості, щоб пом'якшити вплив кризи, яку спричинив COVID-19», - зазначає дослідник програми військових витрат та виробництва зброї SIPRI Олександра Маркштайнер.

Найбільша кількість компаній, що увійшли до рейтингу SIPRI Toп-100, знову розташувалась у США. У 2020 році сукупний обсяг продажів озброєнь усіх американських компаній, представлених у рейтингу, зріс на 1,9% порівняно з 2019 роком і становив $285 млрд, або 54% ​​від загального обсягу продажів у SIPRI Top-100. З 2018 року всі п'ять провідних рейтингових компаній - американські.

Зазначається, що загальний обсяг продажу озброєнь дев'яти російських компаній у рейтингу SIPRI Топ-100 знизився на 6,5% – з $28,2 млрд у 2019 році до $26,4 млрд у 2020 році. Це – одне з найстрімкіших падінь продажів зброї серед компаній у SIPRI.

Це свідчить про продовження тенденції до зниження, що спостерігається з 2017 року, коли продаж зброї російських компаній, що входять до Топ-100, досяг піка. У 2020 на частку російських компаній припадало 5,0% від загального обсягу продажів у SIPRI Топ-100.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI), глобальні ядерні арсенали збільшуються паралельно з тим, як держави продовжують модернізацію озброєнь.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-