Німецька Феміда засудила бойовика ІДІЛ на довічне ув’язнення за участь у геноциді

Німецька Феміда засудила бойовика ІДІЛ на довічне ув’язнення за участь у геноциді

Укрінформ
Суд німецького міста Франкфурт виніс вирок для колишнього бойовика «Ісламської Держави», якого звинуватили в участі у геноциді єзидів в Іраку.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Al Jazeera із посиланням на рішення суду.

Повідомляється, що франкфуртський суд виніс вирок 29-річному громадянину Іраку на ім’я Таха Аль-Джумайлі, який з 2013 року був членом ІДІЛ. Два роки тому його заарештували у Греції та екстрадували до Німеччини.

Основним пунктом звинувачення стало вбивство п’ятирічної дівчинки, яку він купив у рабство. За словами прокурора, Аль-Джумайлі купив у рабство єзидку та її доньку в Сирії у 2015 році. Згодом він залишив її прикованою до дерева при температурі вище 40С, внаслідок чого дівчинка померла.

Бойовика засудили на довічне ув’язнення, а також зобов’язали виплатити матері дівчинки 50 тисяч євро. Повідомляється, що мати дівчинки була присутня на суді, однак відмовилася називати своє ім’я, оскільки боїться переслідувань.

ЗМІ відзначає, що колишнього бойовика звинуватили у геноциді, злочинах проти людства, вбивствах, воєнних злочинах та завданні тяжких тілесних пошкоджень. Захисники Аль-Джуймайлі заперечували усі звинувачення, однак не зуміли переконати суддів.

Раніше суд також заслухав справу його дружини, 30-річної німкені Дженніфер Веніш, яку засудили до 10 років ув’язнення за «злочини проти людства у формі рабовласництва», а також у співучасті у вбивстві єзидської дівчинки.

ЗМІ відзначають, що це було перше рішення суду, яке визнало геноцид щодо єзидської меншості. Раніше ООН визнала системні переслідування єзидів з боку ІДІЛ геноцидом, внаслідок якого 400 тисяч іракських єзидів «стали біженцями, потрапили в полон або були вбиті». Повідомлялося, що багатьох жінок з єзидських поселень брали у рабство бойовики ІДІЛ.

Нагадаємо: Німеччина, у якій проживає велика єзидська спільнота, стала однією з декількох країн, які переслідують винних у геноциді єзидів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-