Албанський прем’єр виступив за об'єднання країни з Косовом

Албанський прем’єр виступив за об'єднання країни з Косовом

Укрінформ
Голова уряду Албанії Еді Рама заявив, що проголосує за об'єднання Албанії та Косова, якщо з цього питання відбудеться референдум.

 Як передає Укрінформ, про це повідомляє Euractiv.

Еді зробив таку заяву під час міжурядової зустрічі між Албанією та Косовом у місті Ельбасан.

Відповідаючи на запитання журналістів про можливе об'єднання, він сказав, що проголосує "за" та очікує на референдум у майбутньому. Він додав, що наразі не знає, коли та як це стане можливим.

За словами прем'єра Косова Альбіна Курті, референдум - це частина тривалого процесу, що перебуває поза контролем його уряду.

Таку ініціативу албанського уряду прем'єр-міністр Сербії Ганна Брнабич назвала "ще одним каменем у підриві основ регіональної стабільності та безпеки".

Раніше опитування, проведене Euronews Albania, показало, що 80% албанців виступають за об'єднання двох країн.

Під час зустрічі лідери також домовилися де-факто усунути кордон між двома країнами. Були підписані угоди щодо послаблення перевірок товарів, що переміщуються між двома країнами, скасування прикордонного контролю для транспортних засобів, а також надання дозволів на проживання та працевлаштування терміном на п’ять років для громадян, які бажають переїхати до кожної з країн.

Як повідомлялося, 30 вересня влада Косова та представники уряду Сербії домовилися про деескалацію на кордоні в регіоні Північного Косова. Угоди досягли за міжнародного посередництва.

Косово - колишня частина Сербії, що проголосила незалежність у 2008 році. Її визнають близько 100 країн світу. Уряд Сербії досі вважає цей край частиною своєї країни.

Фото: EPA-EFE

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-