У Відні поновилися перемовини щодо ядерної програми Ірану

У Відні поновилися перемовини щодо ядерної програми Ірану

Укрінформ
Сторони-учасниці комісії з питань Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) щодо ядерної програми Ірану розпочали переговори у столиці Австрії Відні.

Як передає кореспондент Укрінформу, перемовини щодо поновлення СВПД проходять у палаці Кобург.

Зустріч представників Ірану та п'яти країн, які підписували угоду (Велика Британія, Німеччина, Франція, Китай та Росія) проходить на рівні політичних директорів під головуванням координатора ЄС Енріке Мора. Це – перше засідання комісії за останні 5 місяців після того, як в Ірані після виборів змінився президент.

Утім оглядачі не очікують якогось прориву на сьогоднішній зустрічі у Відні. На їхню думку, важливим є сам факт поновлення переговорів після тривалої перерви.

Напередодні представники Китаю, Росії та Ірану провели у Відні тристоронні неформальні консультації з метою "кращого розуміння оновленої перемовної позиції Тегерана".

Іранська сторона перед зустріччю заявила про необхідність зосередження уваги під час перемовин на скасуванні санкцій США щодо Тегерана, додавши, що "вікно можливостей щодо ядерної угоди не залишатиметься відкритим вічно".

Американська сторона офіційно не бере участі у засіданнях спільної комісії щодо СВПД після того, як США заявили про вихід з СВПД у 2018 році. Спецпосланець США щодо Ірану Роберт Меллі заявив перед зустріччю, що Сполучені Штати будуть змушені чинити тиск на Іран, якщо він затягуватиме переговори у Відні, прискорюючи водночас втілення своєї ядерної програми.

Як повідомляв Укрінформ, іранська ядерна угода була укладена 2015 року під час президентства Барака Обами у форматі P5+1 (п'ять постійних членів Ради Безпеки ООН, а також Німеччина із залученням ЄС).

Тегеран припинив виконання ядерної угоди після того, як експрезидент США Дональд Трамп у 2018 році вивів Вашингтон з угоди СВПД та розпочав кампанію максимального тиску на Іран за допомогою нових жорстких санкцій.

У вересні генеральний директор Міжнародного агентства з ядерної енергії Рафаель Гроссі заявляв, що на трьох незаявлених МАГАТЕ об’єктах в Ірані виявлено наявність ядерного матеріалу, однак офіційний Тегеран досі не надав пояснень з цього приводу.

У вересневій конфіденційній доповіді МАГАТЕ зазначалося, що Іран продовжує збільшувати свої запаси урану, збагаченого вище від відсотка, дозволеного ядерною угодою 2015 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-