Виверження вулкана на острові Ла-Пальма: відкрилися нові жерла, за ніч - 80 землетрусів

Виверження вулкана на острові Ла-Пальма: відкрилися нові жерла, за ніч - 80 землетрусів

Відео
Укрінформ
У вулкана Кумбре-Вʼєха, який 19 вересня розпочав виверження на іспанському острові Ла-Пальма, відкрилися нові жерла, лава з яких загрожує розширити площу руйнувань від наслідків виверження. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Associated Press із посиланням на Національний географічний інститут Іспанії.

Зазначається, що лава з нових жерл загрожує поширитися на територію доріг та будинків, з яких були раніше були евакуйовані люди.

Як зазначили в інституті, лава з основного нового жерла, що відкрилося в неділю, витікала зі швидкістю шість метрів за хвилину на раніше неушкоджені території.

Водночас, за словами експертів, за минулу ніч на острові зафіксовано щонайменше 80 землетрусів, один із яких, як повідомляє El Pais, вранці в понеділок став найсильнішим за весь час початку виверження вулкана Кумбре-Вʼєха із магнітудою 5.

Жителів острова попередили про «дуже несприятливу» якість повітря через збільшення діоксиду сірки (SO2) та порекомендували уникати активного відпочинку, а на вулиці використовувати респіратори із захистом FFP2.

Як повідомлялося, лава з вулкана Кумбре-В'єха зруйнувала понад 2 000 будівель, більшість з яких житлові будинки, а також покрила понад 900 гектарів території.

19 вересня на острові розпочалося виверження вулкана Кумбре-Вʼєха, яке триває досі та стало найдовшим на Ла-Пальмі за останні 375 років.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-