За скільки днів підвищується ризик зараження COVID-19 у вакцинованих

За скільки днів підвищується ризик зараження COVID-19 у вакцинованих

Дослідження
Укрінформ
На прикладі понад 80 тисяч дорослих і повністю щеплених жителів Ізраїлю, які протестували на SARS-CoV-2, вчені дізналися, як з часом у них підвищувався ризик захворіти на COVID-19.

Як передає Укрінформ, результати дослідження представлені у журналі British Medical Journal.

За підрахунками вчених, у тих, хто одужав та мав антитіла до SARS-CoV-2, через 150 днів приблизно на 90% захищені від вторинної інфекції, хоча відрізнити чергове зараження від наслідків початкового COVID-19 в перші місяці складно. Ефективність вакцин у різні моменти часу після уколу становила 50-95%, тому медики та влада рекомендує ревакцинуватися.

Враховуючи всі побоювання через те, що щеплені не захищені від захворювання, вчені з організації Leumit Health Services у Тель-Авіві (Ізраїль), Аріельського та Тель-Авівського університетів, Університету імені Бен-Гуріона в Негеві, а також Національного інституту раку Меріленде (США) провели масштабне дослідження, в якому проаналізували зв'язок між часом, що пройшов з дня введення другого компонента вакцини BNT162b2 від компаній Pfizer та BioNTech, та ризиком COVID-19.

У вибірку увійшли 83 057 повнолітніх співробітників Leumit Health Services – великого національного постачальника медичних послуг в Ізраїлі.

Крім того, вчені зібрали інформацію про основні захворювання, які можуть вплинути на ймовірність зараження: цукровий діабет, гіпертонію, астму, хронічну обструктивну хворобу легень, ішемічну хворобу серця, наявність злоякісних новоутворень та хронічну хворобу нирок.

«Порівняно з першими 90 днями після вакцинації ми виявили підвищений ризик інфікування: у 2,37 раза – через 90-119 днів; у 2,66 раза – через 120-149 днів; у 2,82 раза – через 150-179 днів, у 2,82 разв – через 180 днів і більше. <…> Більшість нових інфекцій спровокував дельта-штам (B.1.617.2) SARS-CoV-2: 93% із 113 ізолятів, відправлених на секвенування», — цитує науковців Naked Science.

Два уколи з інтервалом у три тижні давали кращий захист від зараження ніж один, а на імунну відповідь впливали зміни, пов'язані з віком.

Таким чином, препарат BNT162b2 від компаній Pfizer та BioNTech допомагає не захворіти в перші місяці після вакцинації, але згодом рівень антитіл у деяких людей знижується і вони можуть заразитися. Вчені нагадують, що багато країн уже оголосили ревакцинацію населення. І, зважаючи на все, така стратегія небезпідставна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-