Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Вшановуємо пам’ять жертв Голодомору-геноциду 1932-33 років

Вшановуємо пам’ять жертв Голодомору-геноциду 1932-33 років

Укрінформ
Усі зусилля важливі, і їх потрібно більше, щоб викрити історичне втаємничення, складене навколо цієї трагедії нашими поневолювачами

Щороку залишається все менше вцілілих свідків Голодомору, але, сподіваємось, у всьому світі все більше людей усвідомлюють цю найбільшу трагедію українського народу. За українським законодавством остання субота листопада присвячена вшануванню її жертв. 

Визнання того, що це була спроба геноциду, не викликає сумнівів. Український вчений-історик, демограф чи правознавець не заперечує, що це був геноцид українців. Все ще лише близько 20 інших країн прийняли таке рішення. Ті, хто неохоче або мовчить, повністю з політичних мотивів. Політика, однак, не здатна підірвати чітке юридичне визначення відповідно до міжнародної декларації провідної міжнародної структури світу – Об'єднані Нації. 

Цифри представлені дуже просто. Населення Української РСР 1 січня 1932 – 32 680 700 осіб; народження в 1932-33 – 1 252 700; народження 1934 – 88 200; народження 1935 – 417 000; народження 1936 – 533 700. Разом 34 972 300. Населення Української РСР 1 січня 1937 р. – 27 851000. Чистий збиток 7 121 300.Усі вищевказані цифри взяті з радянських архівів професором історії Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимиром Сергійчуком та були підтверджені іншими науковці. 

Існує консенсус, що сягає обчислення британського історика Роберта Конквеста: додатково близько 1 мільйона українців у межах Радянського Союзу, але за межами Української РСР загинули від Голодомору. Таким чином, просто поставте число Українських жертв Голодомору понад 7 мільйонів. Поки все далі дослідження вітається та заохочується, але 7 мільйонів мають бути загальноприйнятими. 

Національний музей «Меморіал жертв Голодомору» в Києві провів конференцію у вересні як особисто, так і онлайн, за участю істориків та правознавців. Конференція встановила, що під час Голодомору загинуло 10,5 млн українців в УРСР та решті Радянського Союзу. Це визначення може і буде перевірятися. 

Національний комітет США з поінформованості про Голодомор-геноцид докладає зусиль зібрати мемуари тих, хто пережив Голодомор, що дуже чутливо до часу через вік тих, хто вижив. Також намагаються скасувати Пулітцерівську премію, якою нагороджений репортер The New York Times Волтер Дюранті, котрий виявився безсоромним сурогатом для радянської влади.

Світовий конгрес українців формує мережу нащадків Голодомору. 

Українці Канади намагаються включити термін Голодомор до Вебстера та інших словників англійської мови. 

Усі зусилля важливі, і їх потрібно більше, щоб викрити історичне утаємничення, складене нашими поневолювачами, і зберегти пам'ять про жертв, які ми вшановуємо і оплакуємо їх смерть. 

Собор Св. Патрика. Панахида за жертвами Голодомору
Собор Св. Патрика. Панахида за жертвами Голодомору

Майже тридцять років тому спільними зусиллями Української католицької єпархії Стемфорда, штат Коннектикут, та Українського конгресового комітету Америки в співпраці з Нью-Йоркською архиєпархією Римо-Католицької Церкви пам'ятна панахида відбулася в соборі св. Патріка на 5-й авеню та 51-й вулиці Нью-Йорка. Українська Православна Церква Сполучених Штатів Америки була запрошена та взяла участь. Ми не пропустили рік. Цьогорічна служба відбудеться у суботу, 27 листопада 2021 р., о 13:00. Приходьте, приводьте сім'ю і друзів, а також ваші маски, оскільки собор буде заповнений українцями, а також туристами Нью-Йорка. Подібні заходи заплановані по всьому світ. 

Кожен із нас повинен хоча б запалити свічку і помолитися в суботу, 27 листопада 2021. Нехай буде вічна пам'ять жертвам Голодомору-геноциду!

Аскольд Лозинський, Нью-Йорк

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-