Молдова внесла зміни до бюджету для виплати $80 мільйонів Газпрому

Молдова внесла зміни до бюджету для виплати $80 мільйонів Газпрому

Укрінформ
Парламент Молдови ухвалив поправки до держбюджету на цей рік, одна з яких передбачає виділення 1,4 млрд леїв (майже $80 мільйонів) на оплату боргу перед Газпромом.

За це рішення проголосували 60 депутатів, передає Укрінформ із посиланням на NewsMaker.

«Одна з прийнятих поправок виділяє 1,7 млрд леїв держпідприємству Energocom, із цієї суми 1,4 млрд леїв мають піти на оплату боргу за газ Газпрому», - йдеться у повідомленні.

Планується, що Energocom перерахує гроші компанії "Молдовагаз", яка, у свою чергу, перерахує гроші Газпрому. Йдеться про частину заборгованості Молдовагазу за спожитий газ у жовтні та частині листопада.

Міністр фінансів Думитру Будянський на засіданні уряду заявив, що «Молдовагаз» раніше спробувала вжити інших заходів: взяти кредит, реешелонувати виплату платежів, а коли це не вдалося, звернулася за допомогою до уряду.

Крім того, частину боргу підприємства Termoelectrica у розмірі 1,4 млрд. леїв перед Молдовагазом візьме у сесію Energocom. За словами Будянського, таким чином вирішуються дві проблеми — виплата боргу Газпрому та зниження розміру боргу Termoelectrica.

Спікер парламенту Ігор Гросу, відповідаючи на запитання депутатів, чому гроші йдуть спочатку Energocom, а не безпосередньо Молдовагазу, сказав, що влада «намагається консолідувати потенціал Energocom як постачальника газу».

Як повідомлялося, 22 листопада стало відомо, що Газпром погрожує відключити постачання газу до Молдови, якщо вони терміново не виплатять борг за спожите в жовтні та листопаді паливо у розмірі 1,4 млрд леїв.

На погашення боргу російський монополіст дав Молдові 48 годин. Віцепрем'єр-міністр Молдови Андрій Спину 23 листопада сказав, що влада заздалегідь виділила гроші для погашення заборгованості, проте вона не встигла пройти всі законні процедури, а саме ухвалення парламентом у двох читаннях.

24 листопада представники Газпрому повідомили, що через 48 годин гроші не надійшли, проте отримано прохання від представників Молдови не відключати газ та продовжити термін оплати платежу за газ.

Фото з сайту NewsMaker

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-