«Обережний оптимізм» Моравецького: прибуття нових мігрантів до Білорусі загальмувалося

«Обережний оптимізм» Моравецького: прибуття нових мігрантів до Білорусі загальмувалося

Укрінформ
Глава польського уряду Матеуш Моравецький висловив “обережний оптимізм” з приводу того, що прибуття нових мігрантів до Білорусі дещо загальмувалося.

Про це він заявив під час пресконференції у Парижі після завершення зустрічі з президентом Франції Емманюелем Макроном, передає кореспондент Укрінформу.

За словами Моравецького, це є результатом переговорів з лідерами країн Близького Сходу та Середньої Азії. Він зауважив, що відбулося вже навіть декілька авіарейсів у зворотному напрямку – з Мінська до Багдада.

Утім, глава польського уряду додав: це поки що ще не означає, що Лукашенко відмовився від подальшої дестабілізації ситуації в регіоні.

Моравецький також заявив, що санкції проти Білорусі треба буде посилити, якщо й надалі спостерігатиметься ескалація ситуації на польсько-білоруському кордоні: “Ми ведемо переговори про те, як запобігти в майбутньому різним агресивним діям з боку Росії, з боку Білорусі. У даному випадку ми говоримо про санкції, про їх посилення”.

За його словами, Варшава прагне деескалації ситуації на кордоні з Білоруссю, але якщо Мінськ йтиме шляхом подальшого посилення напруги, то Польща ініціюватиме посилення санкцій.

“Прикладом можуть бути економічні санкції – закриття кордону, прикордонних пунктів для руху товарів, залізничного руху. Ми використовуватимемо цю “драбину ескалації” (санкцій – ред.), якщо атаки посилюватимуться”, - наголосив польський прем’єр.

У зв'язку з кризою на кордоні глава польського уряду здійснює турне європейськими країнами. Зокрема, від минулої неділі він вже відвідав балтійські Литву, Латвію та Естонію, зустрівся з главами урядів Вишеградської групи в Будапешті, а також прем'єром Хорватії у Загребі. У середу він зустрівся у Парижі з президентом Франції Емманюелем Макроном. У четвер він відвідає Берлін, де зустрінеться з канцлером Ангелою Меркель. Моравецький вже зазначив, що під час переговорів в Німеччині він підніме, зокрема, енергетичні питання, у тому числі проєкт “Північний потік-2”.

Криза на польсько-білоруському кордоні триває від серпня. Польща та країни Балтії звинувачують Білорусь і Росію у гібридній агресії із застосуванням штучно створеного міграційного потоку.

Варшава планує збудувати до середини 2022 року на лінії кордону з РБ загородження заввишки понад 5 метрів.

Як повідомляв Укрінформ, минулої ночі від нападу мігрантів під час проби силового перетину кордону постраждав польський військовий

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-