У ЄС сформують «чорний список» перевізників, що доправляють мігрантів на кордони

У ЄС сформують «чорний список» перевізників, що доправляють мігрантів на кордони

Укрінформ
Єврокомісія виступила з пропозицію формування "чорного списку" транспортних операторів, які сприяють контрабанді людей у ЄС.

Про таке рішення колегії ЄК повідомив на пресконференції у Страсбурзі віцепрезидент Єврокомісії з питань просування європейського способу життя Маргарітіс Схінас, передає кореспондент Укрінформу.

"Як частину нашої відповідь на дії білоруського режиму колегія схвалила сьогодні пропозицію щодо нових норм, нових заходів з формування "чорних списків" транспортних операторів, які сприяють або займаються використанням людей як інструмента", - заявив Схінас.

За його словами, це рішення засвідчує чіткі наміри Євросоюзу рішуче реагувати на кризу на кордоні ЄС із Білоруссю , що "вже стала не міграційним питанням, а безпековим".

Високий представник ЄС Жозеп Боррель під час онлайн-включення з Душанбе наголосив на тому, що спроба білоруського режиму шантажувати ЄС за допомогою нелегальних мігрантів, яких він виштовхує до кордонів ЄС, провалилася і її наслідком буде лише посилення санкційного режиму.

"Ми розширили режим санкцій і застосовуємо ще один пакет заходів проти винуватців цієї гібридної атаки режиму Лукашенка. Спільно з Агентствами ООН ми надамо гуманітарну допомогу тим, хто її потребує. Ми продовжимо дипломатичне спілкування з нашими партнерами. ЄС твердо виступає проти цієї гібридної атаки", - заявив Боррель.

З метою боротьби з інструменталізацією людей з політичною метою Єврокомісія запропонувала нову правову базу, яка дасть змогу ЄС вживати цілеспрямованих заходів проти операторів наземного, повітряного, водного транспорту, які займаються або сприяють контрабанді чи торгівлі людьми в Європейський Союз. Заходи, які будуть визначатися в кожному окремому випадку, можуть включати обмеження діяльності на ринку ЄС, призупинення дії ліцензій або дозволів, призупинення прав на заправку або проведення технічного обслуговування у межах ЄС, а також заборону транзиту або польоту над територією ЄС, технічних зупинок чи заходів у порти ЄС.

Як повідомлялося, криза на кордоні ЄС із Білоруссю триває від червня. Польща та країни Балтії звинувачують Білорусь та РФ у гібридній агресії із застосуванням штучно створеного міграційного потоку.

Зараз на території Білорусі перебуває кілька тисяч мігрантів з країн Близького Сходу.

ЄС разом з ООН та іншими міжнародними партнерами та гуманітарними організаціями шукає шляхи надання гуманітарної допомоги мігрантам, що опинилися заблокованими на кордоні Білорусі, та безпечного повернення цих людей до країн походження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-