Проти експрезидента Вірменії відкрили ще одну справу – про хабар

Проти експрезидента Вірменії відкрили ще одну справу – про хабар

Укрінформ
Третього президента Вірменії Сержа Саргсяна, який уже два роки проходить як обвинувачений у справі про дизельне паливо, залучено як обвинуваченого у іншій справі, цього разу - про хабар.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Азатутюн.

Зазначається, що в Антикорупційному комітеті, що розслідує справу, подробиць не надали, тільки повідомили, що залучили експрезидента як обвинуваченого і в понеділок викликали його на допит.

Ця кримінальна справа була порушена ще три роки тому на підставі скарги бізнесвумен Сільви Амбарцумян, за якою звинувачуються другий президент Вірменії Роберт Кочарян та колишній керівник його апарату, а нині депутат опозиційної парламентської фракції «Аястан» Армен Геворкян.

Своєю чергою адвокат Сержа Саргсяна Амрам Макінян повідомив, що йдеться про скаргу бізнесвумен Сільви Амбарцумян, яка розслідується в рамках кримінальної справи «1 березня». Після революції бізнесвумен заявила, що у 2008 році дала хабар високопосадовцям для того, щоб мати можливість займатися діяльністю у гірничодобувній сфері.

«З наданого мені повідомлення я розумію, що цей абсурд відноситься до якоїсь кримінальної справи у зв'язку із повідомленням особи на ім'я Сільва Амбарцумян. Відповіді на передбачувані питання, які можуть бути поставлені президенту, були надані та отримані ще два роки тому. Думаю, відповідь на питання про те, на підставі яких політичних чи інших міркувань було ухвалено рішення про винесення сьогодні такого абсурдного процесуального рішення, стане зрозумілою всім найближчим часом», - сказав адвокат.

У Вірменії після оксамитової революції для розкриття кривавих поствиборних подій 2008 року було порушено кримінальну справу за статтею про повалення конституційного ладу, в рамках якої було вирішено також розглянути скаргу Сільви Амбарцумян. Слідчий орган висунув обвинувачення в отриманні хабаря Роберту Кочаряну та Армену Геворкяну, а близькому до Кочаряна бізнесмену Самвелу Майрапетяну було висунуто обвинувачення у пособництві отриманню хабаря. Майрапетян поїхав на лікування до Німеччини і досі не повернувся. Він перебуває у розшуку.

Вже у квітні цього року, після виправдання обвинувачених у справі «1 березня», суд почав розглядати лише епізод із хабарем. Згідно з обвинуваченням, Роберт Кочарян під час свого президентства отримав хабар у розмірі 3 млн доларів від бізнесвумен Сільви Амбарцумян через близького йому бізнесмена Самвела Майрапетяна. А його колишній підлеглий Армен Геворкян обвинувачується в отриманні хабаря у розмірі 1 млн доларів за допомоги Майрапетяна, а також і у легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом. Обидва свою провину не визнають.

Третій президент Серж Саргсян до цього постав перед судом у справі про дизельне паливо, він звинувачується в організації розкрадання близько пів мільярда драмів (понад 1 млн доларів) із держбюджету. Він також не визнає своєї провини. Вже понад рік у суді загальної юрисдикції Єревана триває судовий процес у цій справі.

А минулого місяця було порушено ще одну кримінальну справу у зв'язку з польотами до Баден-Бадена, здійсненими Сержем Саргсяном під час президентства. У рамках кримінальної справи, порушеної за статтею про зловживання посадовими повноваженнями, Саргсян не має статусу обвинуваченого. В основу цієї кримінальної справи лягло розслідування «Платформи з перевірки фактів», згідно з яким президентський літак, наданий для обслуговування Сержа Саргсяна, протягом 2008-2017 років експлуатувався високопосадовцями та здійснив понад десяток рейсів на дорогий німецький курорт Баден-Баден за державні кошти та без службової необхідності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-