Президентські вибори у Чилі: в першому турі лідирує прихильник диктатури Піночета

Президентські вибори у Чилі: в першому турі лідирує прихильник диктатури Піночета

Укрінформ
У Чилі пройшов перший тур президентських виборів, після якого лідирують правий політик Хосе Антоніо Каст та колишній лідер студентського руху Габріель Боріч.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Guardian.

ЗМІ відзначає, що ультраправий політик Каст у першому турі посів перше місце, набравши 28% голосів. Друге місце посів лівий політик Боріч, який набрав 26%. Повідомляється, що ці два кандидати змагатимуться за пост президента у другому турі виборів 19 грудня.

«Я хотів би подякувати Богу та моїй родині. Чилі заслуговує миру та свободи – і це те, що ми дамо вам», - заявив Каст, виступаючи перед своїми прихильниками у столиці країни Сантьяго.

Під час виборчої кампанії Каст відверто заявляв про підтримку диктатури Піночета та відзначав її наслідки для чилійської економіки. Зазначається, що речницею кампанії Каста є Макарена Сантелісес, внучата племінниця генерала Піночета.

Також під час виступу ввечері після першого туру виборів Каст висловився про екзистенційну боротьбу проти «непримиренних лівих». «Ми маємо обирати між свободою та комунізмом – між демократією та комунізмом», - заявив політик.

ЗМІ відзначає, що під час виборчої кампанії Каст звертався до молодшої аудиторії, спілкуючись через такі платформи, як TikTok, що зрештою стало успішною стратегією.

Опонентом Каста є лівий політик Габріель Боріч, який має хорватське походження. Він є колишнім лідером студентського руху. У своїй програмі Боріч виступає за соціал-демократію, фемінізм та екологічну повістку, що принесло йому популярність серед студентів та інтелігенції.

Очікується, що у другому турі важливу роль зіграє те, кому перейдуть голоси лібертаріанця і бізнесмена Франко Парізі, якого у першому турі підтримали 13% виборців. ЗМІ відзначає, що кандидати від поміркованих правих та поміркованих лівих набрали по 12% голосів.

Як повідомляв Укрінформ, у Венесуелі пройшли місцеві вибори, на яких перемогла правляча Соціалістична партія.

Фото з сайту azat.tv

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-