Помер колишній корейський диктатор Чон Ду-Хван

Помер колишній корейський диктатор Чон Ду-Хван

Укрінформ
У віці 90 років помер колишній президент Південної Кореї Чон Ду-Хван, який прийшов до влади після військового перевороту 1979 року. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters із посиланням на заяву колишнього прессекретаря політика Мін Чунг-Кі.

Повідомляється, що Чон довго хворів на рак крові. Він помер у себе вдома в Сеулі рано вранці.

Чон народився 6 березня 1931 року. Він завершив навчання та вступив до лав армії, згодом брав участь у В'єтнамській війні, командуючи одним з полків 9-ї південнокорейської дивізії «Білий кінь». 12 грудня 1979 він здійснив військовий переворот в Сеулі. Після відставки Чхве Гю Ха і непрямих президентських виборів в серпні 1980, де Чон Ду Хван був єдиним кандидатом, він був обраний президентом країни.

Він керував країною протягом 1980-1988 років. 8 років його правління відзначилися жорсткими політичними репресіями, але водночас – економічним зростом та реформами. Чон пішов з поста президента внаслідок студентських демонстрацій, які переросли у загальнонаціональні протести з вимогою провести демократичні вибори.

У 1980-му році по країні проходили масові протести проти військового перевороту. Чон розпорядився розігнати протестувальників у Гванджі та залучив для цього армію, внаслідок чого багато людей загинули. За це його судили вже в 90-х і навіть могли стратити. Утім, Верховний Суд країни замінив страту на ув’язнення, взявши до уваги мирну передачу влади та роль Чона в економічному розвитку країни. У 1997 році його помилував та випустив з в’язниці новий президент країни Кім Йон-сам.

ЗМІ відзначає, що Чон помер лише на місяць пізніше свого соратника по військовому перевороту та наступника на посту президента Ро Де У, який доклався до трансформації Південної Кореї у демократію.

Як повідомляв Укрінформ, раніше цього місяця помер Вілем де Клерк, останній президент Південноафриканської республіки доби режиму апартеїду, помер у віці 85 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-