З Лукашенком немає сенсу про щось говорити - Тихановська

З Лукашенком немає сенсу про щось говорити - Тихановська

Укрінформ
Заходу слід вести діалог лише з білоруським народом та утриматися від будь-яких контактів із режимом Лукашенка, допоки у країні не припиняться репресії та не будуть звільнені усі політв’язнів.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявила лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська під час пресконференції у Відні за результатами міжнародної конференції по Білорусі.

"Ми переконані, що єдиний шлях до розв’язання цієї кризи полягає у діалозі з білоруським народом. І коли я говорю про діалог, то я не маю на увазі діалог між Заходом та білоруським режимом. Немає жодного сенсу щось обговорювати з Лукашенком! Йому просто не можна довіряти. Його не можна перевиховати. Досвід показує, що спрацьовує лише тиск. І ціллю такого тиску має бути діалог між білорусами", - заявила Тихановська.

На міжнародній конференції у Відні вона закликала присутніх урядовців відмовитися від будь-яких контактів з режимом Лукашенка.

"Який може бути діалог, поки ті люди, які мали б стати його частиною, досі залишаються у тюрмах? Який діалог може бути, якщо людей затримують та застосовують проти них тортури на щоденній основі в тюрмах КГБ? Справжній діалог може розпочатися лише тоді, коли буде звільнено усіх політичних в’язнів та і припинено насильство. Сьогодні я закликала міністрів утриматися від будь-яких контактів з режимом, допоки не будуть виконані ці умови", - заявила лідер білоруської опозиції.

Тихановська також наголосила, що будь-які угоди, підписані нелегітимним режимом, не повинні визнаватися.

За її словами, підхід ЄС щодо Білорусі має передбачати продовження всеохоплюючої політики санкцій та відчутну програму підтримки громадянського суспільства. Зокрема, вона наголосила на тому, що потрібно ввести санкції проти державних підприємств, на які спирається режим.

"Режим Лукашенка розуміє лише силу, він не розуміє дипломатичну мову", - заявила Тихановська.

У своєму виступі вона також поінформувала про наслідки репресій та терору з боку режиму: "За нашими оцінками, з 2020 року було затримано до 40 тис. осіб, близько 2 тис. людей перебуває у в’язницях за політичними обвинуваченнями. Щонайменше 10 померли. Десятки тисяч залишили країну, втікаючи від репресій".

Як відомо, міжнародна конференція по Білорусі пройшла 22 листопада у Відні у віртуальному режимі через запроваджений у країні з понеділка локдаун. Участь у ній взяли високопосадовці країн-членів ЄС, міжнародних організацій, експертних кіл та білоруського громадянського суспільства.

Фото: Телеграм Світлани Тихановської

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-