ЄС спростував брехню Лукашенка про відсутність перемовин щодо мігрантів

ЄС спростував брехню Лукашенка про відсутність перемовин щодо мігрантів

Укрінформ
Європейський Союз підтримує з офіційними особами Білорусі технічні контакти для обговорення шляхів безпечної репатріації мігрантів, які потрапили у пастку штучної міграційної кризи, розв’язаної режимом Лукашенка.

Про це сьогодні у Брюсселі сказав речник ЄС Пітер Стано, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Так речник відповів на запитання журналістів про обґрунтованість скарг Лукашенка на нібито небажання ЄС вести діалог із вирішення міграційної кризи.

«Зазвичай, ми не коментуємо те, про що говорить Лукашенко, тому що багато з цього не має нічого спільного із реальністю. Але ми були дуже чіткими в тому, що маємо намір робити, коли йдеться про допомогу ЄС та про його внесок у вирішення цієї штучно створеної кризи… Взаємодія є, точно у відповідності з тим, що ми говорили раніше: ми шукаємо можливість проведення технічних перемовин з агенціями ООН і білоруською стороною на технічному та на експертному рівні, як ми можемо допомогти у зусиллях з репатріації тих людей, які нині заблоковані у Білорусі», - сказав Стано.

Він зауважив, що Європейська служба зовнішніх дій (ЄСЗД) підтримує контакт із білоруськими співрозмовниками на відповідному рівні. Зокрема, високий представник ЄС Жозеп Боррель мав телефонні розмови з міністром закордонних справ Білорусі (Володимиром – ред.) Макеєм вже двічі протягом минулих семи днів. Інші співробітники ЄСЗД також підтримують контакт із представниками МЗС Білорусі на технічному та експертному рівнях.

«Таке обговорення між ЄС і білоруською стороною відбулося минулої п’ятниці. Ми обговорювали логістику таких шляхів (репатріації) й просування вперед. Тож ця робота триває», - додав речник ЄС.

Як повідомлялося, у Лукашенка днями заявили, що запропонували Європі створити гуманітарний коридор до Німеччини і водночас організувати відправку кількох тисяч мігрантів назад у країни походження, та поскаржилися на відсутність реакції ЄС на таку «пропозицію».

У неділю, 21 листопада, з території Білорусі до Польщі намагалася прорватися велика група із 150 мігрантів, цю спробу упередили польські прикордонники. Така чергова провокація на зовнішньому кордоні ЄС у деяких європейських столицях, зокрема, у Німеччині, розглядається як спроба режиму Білорусі примусити ЄС пристати на пропозиції Лукашенка.

На території Білорусі наразі перебувають кілька тисяч мігрантів з країн Близького Сходу, яких режим Лукашенка обманом заманив у пастку на кордонах Білорусі із країнами ЄС. З настанням зимових холодів ця ситуація загрожує перерости у повномасштабну гуманітарну кризу.

ЄС разом з ООН та іншими міжнародними партнерами та гуманітарними організаціями шукає шляхи надання гуманітарної допомоги мігрантам, що опинилися заблокованими на кордоні Білорусі, та безпечного повернення цих людей до країн походження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-