У Польщі вважають, що розмова Меркель з Лукашенком несе ризик легітимізації диктатора

У Польщі вважають, що розмова Меркель з Лукашенком несе ризик легітимізації диктатора

Укрінформ
Переговори Ангели Меркель з Олександром Лукашенком у контексті кризи на польсько-білоруському кордоні не були необхідними.

На цьому в ефірі Polsat News заявив у вівторок речник польського уряду Пьотр Мюллер, передає Укрінформ.

“Ми позитивно оцінюємо будь-яку діяльність (по деескалації ситуації на кордоні – ред.). Натомість, що стосується розмови канцлера Німеччини з диктатором Лукашенком, то будемо відвертими: це диктатор, який у цей момент керує Білоруссю. У більшості країн ЄС цей формат був сприйнятий з деяким здивуванням, оскільки, фактично, є певний ризик легітимізації білоруського диктатора”,- підкреслив Мюллер.

За його словами, лідери Литви, Латвії та Естонії, з якими в неділю зустрічалася польська урядова делегація на чолі з прем’єром Матеушем Моравецьким, також були здивовані форматом переговорів Меркель-Лукашенко.

“Мені здається, що не було необхідності, аби в цій справі безпосередньо вела переговори Меркель, але це було її особисте рішення”,- зазначив речник уряду Польщі.

Як відомо, на минулому тижні Меркель провела телефонні переговори з Лукашенком з приводу кризи на кордоні Польщі з Білоруссю. На це гостро відреагували у вищих ешелонах польської влади. У Варшаві підкреслили, що не погоджуються на будь-які переговори про РП, особливо з невизнаним Польщею Лукашенком, за спиною польських політиків.

Як відомо, криза на польсько-білоруському кордоні триває від серпня. Відтоді у Польщі зафіксовано понад 36 тисяч спроб нелегально перетнути кордон. Польща та країни Балтії звинувачують Білорусь і Росію у гібридній агресії із застосуванням штучно створеного міграційного потоку.

Щодня кількасот мігрантів з Близького Сходу, в основному з Іраку, намагається нелегально перетнути білорусько-польський кордон за підтримки білоруських спецслужб.

Від початку вересня на польсько-білоруському кордоні діє надзвичайний стан. Варшава планує збудувати до середини 2022 року на лінії кордону з РБ загородження заввишки понад 5 метрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-