Навіщо Шойгу і Путін створюють «Пансионы воспитанниц Минобороны РФ»?

Навіщо Шойгу і Путін створюють «Пансионы воспитанниц Минобороны РФ»?

Укрінформ
Поки їх лише два, в Москві та Петербурзі, але обіцяно розгортання проєкту

Рівно чверть століття тому я захистив дисертацію з педагогіки. Більшість часу, що минув відтоді, вважаю те своє заняття практично марним. Однак бувають особливі випадки, коли ті давні навички контент-аналізу можуть стати в нагоді. Як зараз.

Мої друзі та колеги звернули увагу на два дивних навчальних заклади, які існують в країні-агресорі – два столичних Кадетських корпуси «Пансион воспитанниц Минобороны РФ». Вони не так щоб сильно відомі. Однак досить жорстко викривалися в російській пресі у 2016-2019 роках. Періодично ті публікації спливають в українському сегменті мережі і піддаються вкрай нищівній критиці, здебільшого справедливій, проте не завжди точній в деталях. А тим часом обидва ці «Пансиона воспитанниц» є справді дуже цікавим феноменом, що заслуговує на розбір. І багато в чому відображає сутність путінської Росії.

АРХАЇЧНЕ ВИХОВАННЯ В СУЧАСНІЙ ОБГОРТЦІ

Перший такий Пансіон був відкритий в Москві у 2008 році, другий – в Петербурзі у 2019-му. Побродимо їхніми сайтами. Перше, що вражає, це посилання у розділі «Международное сотрудничество», його варто навести повністю: «В ФГКОУ “МКК «Пансион воспитанниц»” отсутствуют заключенные договора с иностранными и (или) международными организациями по вопросам образования и науки. Заключение договоров не планируется. Образовательных программ с международной аккредитацией не имеется». Три «ха-ха»...

Глибоко помилиться той, хто вирішить, що це якийсь курйоз або проста недолугість укладачів двох сайтів - навіщо виносити на окреме посилання те, чого немає? Але ні, річ в іншому - це типовий зразок особливого пацансько-дзюдоїстсько-гебістського гумору, прийнятого в російських верхах після приходу до влади путінського угруповання. І справді, це є чи не головним програмним твердженням розглянутих дивних закладів: відгороджування від світового досвіду, в першу чергу - розбещено західного.

В іншому ж створюється враження, що після згаданих критичних матеріалів у російській пресі - сайти "почистили", прибрали найбільш безглузді пасажі "педагогів"-наглядачів... З іншого боку, варто зазначити, що неправі й ті, хто спочатку обурюється формулюванням, що московський Пансіон є «экспериментальной площадкой» для деяких досліджень. Для педагогічної науки (якщо вважати педагогіку наукою) це нормально – проводити психолого-педагогічний експеримент на базі навчальних закладів. Питання лише у коректності цих досліджень і у спиранні при їх проведенні на гуманістичну складову.

А ось ще широко цитований текст із сайту Пансіону - що він спільно з «Институтом изучения детства, семьи и воспитания Российской академии образования» проводить експериментальне дослідження по темі «Гендерный подход в образовании и полоролевом воспитании воспитанниц Московского кадетского корпуса МО РФ». У цьому формулюванні важковаговість - не найстрашніше. Гірше те, що це «схрещування вужа і їжака» і одночасно – ключ до розуміння абсурдності, педагогічної ущербності двох високозатратних пансіонів.

Якщо просто, статеворольове виховання полягає в архаїчному відтворенні наявних стереотипних норм і вимог до освіти хлопчиків і дівчаток. Гендерний підхід (він же гендерно чутливий) є більш сучасним, відповідає вимогам навколишньому світу. У ньому акцентується на індивідуальних особливостях незалежно від традиційного уявлення про роль жінок і чоловіків у суспільстві. Це не означає, що педагог не повинен враховувати фізіологічні та психологічні особливості дівчаток і хлопчиків. Суть в іншому - в тому, що особистість дитини, потреби її самореалізації є вище усталених гендерних стереотипів.

Відповідно статеворольове виховання - консервує давні традиції, закріплює початкову фізіологічну відмінність у гендерній нерівності. У той час як гендерний підхід, не заперечуючи вродженої відмінності чоловіків і жінок, ставить собі за мету досягнення гендерної рівності.

На прикладі двох Пансіонів видно, якою несучасною є сучасна російська педагогіка, і як вона виявляється такою ж гібридною, що і російські війни. Загальноприйнятий пристойний термін «гендерный подход» береться тут як форма, обкладинка, яка наповнюється застарілим змістом «полоролевого воспитания». Саме тому з такими навчальними закладами в РФ пристойні зарубіжні партнери не співпрацюватимуть. А непристойні - тільки за грубі гроші.

Цього монстра розглянемо у наступних главах - в "теорії" і на практиці.

МАЙБУТНЄ КРАЇНИ, В ЯКІЙ ПЕРЕМІГ КОНФОРМІЗМ

Фельдфебельсько-міноборонівську "теорію" добре видно на прикладі матеріалів двох «Научно-практических конференций “Теория и практика реализации гендерного подхода в образовании”» (2016 і 2018 років). Ось доленосний матеріал Наталії Нескіної, яка завідує у Московському пансіоні відділом виховної роботи: «Гендерный аспект социализации воспитанниц пансиона МО РФ» (2016).

Цитую: «Нужно помнить, что мы готовим девочек к жизни в обществе с мужским населением». Чорт забирай, чудово сформульовано –«общество с мужским населением» - Зощенко обзавидувався б. Тут зачаровує і «конструктивная неопределенность»: чи то авторка має на увазі, що у російському суспільстві домінують чоловіки, чи то припускає, що випускниці пансіону опиняться в армійському колі, де чоловіків справді більше.

Але читаємо далі: «В этом обществе они (вихованки Пансіону, – ред.) будут не просто равноправными гражданами, они будут женами, подругами и матерями. Именно эта роль воспитанниц накладывает на нас, педагогов, особые задачи: воспитание женщины – матери, женщины – общественной деятельницы и хранительницы семейных, а значит, и государственных традиций».

Ну, ви зрозуміли: «не просто равноправные граждане» – це, на думку, головної виховательки Московського пансіону – «жены, подруги и матери». І все, крапка... Якщо хтось потребував прикладів найбільш дрімучого статеворольового виховання - то це саме воно.

Другий найважливіший пункт у матеріалі Нескіної: «Успешная социализация воспитанниц обуславливается тремя факторами: ожиданиями; изменениями поведения; стремлением к конформизму». Зацініть! Як найважливіший чинник «успешной социализации» названий... навіть не просто «конформизм», це було б ще півбіди, а «стремление к конформизму»! Тобто ти не просто повинна у всьому погоджуватися, а зобов'язана старанно працювати над своїм прагненням до принципового погодження. Психологічний садизм якийсь. І це у підлітковому віці, коли особистість починає гостро усвідомлювати свою особливість в світі, протиставленість (не обов'язково у конфліктному сенсі) всім іншим.

Правду кажучи, не всі матеріали у збірнику I конференції, проведеної у 2016 році, є настільки ж печерними. Тому до наступної конференції-2018 головна вихователька Пансіону за підказки більш грамотних фахівців підготувала матеріал вже не такий самовикривальний, а значить менш цікавий.

Але це ж є лише обкладинкою. А сама суть «воспитательной» роботи, її і колег, думається, не змінилася. І суть ця добре відображена в розповідях тих, хто побував у стінах Пансіону, в тому числі вихованок.

ДОБРОВІЛЬНА І ДОРОГОВАРТІСНА В'ЯЗНИЦЯ

При знайомстві з критичними матеріалами про «Пансионы воспитанниц» показовими є вже самі заголовки-підзаги і назви рубрик.

● «Рубрика «Другое. Случаи. Репортажи». Трусы по расписанию (змінюють, – ред.), уроки танцев, увольнительные и встречи с кадетами. В закрытой женской школе Минобороны». 30.03.2016.

● «Рубрика «Власти». Шойгу и девочки. Минобороны открывает в Петербурге первую женскую общеобразовательную школу». 27.07.2019.

● «Рубрика «Личный опыт». Я сбежала из пансиона Министерства обороны для девочек. “Я – прутик, выпавший из веника”», 02.08.2019.

● «Рубрика «Власть». Пансион воспитанниц Минобороны больше похож на тюрьму. За забором запретов», 09.09.2019.

Відразу зауважу, що заголовок «Шойгу и девочки» був даний виключно для залучення читацької уваги, ніякої сутнісної фривольності у матеріалі немає.

Обстановка ж у Пансіоні така: огорожа по периметру, високий паркан з гострими піками над ним і два КПП для входу/в'їзду. (Це все - про московську установу. Пітерську, як таку, що недавно відкрилася, поки ще не описали. До того ж, згідно з нещодавно ухваленими в РФ заборонами і законами, писати про будь-яку установу Міноборони стало просто небезпечно, це загрожує справами). Дівчата 5-11 класів знаходяться під постійним наглядом виховательок і камер спостереження – їх багато по всій внутрішній території подвір'я і в корпусах. У кімнатах, в яких живуть по двоє, їх начебто немає. Але є підозра, що там є прослушка.

Держава бере на себе повне забезпечення вихованок - харчування, прання, медичне обслуговування, урочне і позаурочне навчання (в численних гуртках і студіях, спортивних секціях), походи в театри-музеї, зустрічі з відомими людьми, аж до президента РФ. Їх переконують у тому, що вони –  «будущая элита России». І дійсно для дівчаток, які приїхали з далеких гарнізонів, можливість опинитися у Москві, отримати різноманітну і якісну освіту видається перспективною в сенсі соціального ліфта. (Тому конкурс для вступу - 4-5 людей на місце).

Натомість варто погодитися на те, що тебе, твою психіку ламатимуть через коліно, у повній відповідності до принципу «стремления к конформизму». У пансіоні процвітають стукацтво і покарання – не фізичні, а моральні – вичитування перед строєм за найдрібніші провини. А отримати їх просто, оскільки регламентування, заборон тут дуже багато. Підйом о 6:50, відбій о 21:30 (з сьомого класу – на годину пізніше). Після відбою заборонено проявляти будь-яку активність, у тому числі, скажімо, сходити в душ. Телефоном дозволено користуватися не більш як пів години на день. Передбачені особливі заходи інформбезпеки при вході в Інтернет і соцмережі.

Звільнювальні - раз на місяць (кожній вихованці виділяється 1 тис. руб.), до КПП приходять батьки (або інші довірені особи) і потім приводять вихованку назад о 21:00. На КПП - суворий огляд усіх особистих речей. До речі, огляд можливий і у будь-який інший час. (За таких умов якась шоколадка, контрабандно принесена "з волі", в стінах Пансіону стає найціннішою валютою).

Заборонений персональний одяг - усі ходять в однаковому, наданому державою. Заборонені будь-які зачіски, крім стандартно заплетених тугих кісок. Звичайно ж, не дозволена і косметика. Статеве виховання майже виключно теоретичне. Дискотеки - лише "кілька разів на сезон" і на них можуть привести жалюгідних 15 суворовців на паралель в сто дівчат. Якщо побачать поцілунок під час танцю - це потім буде розбиратися на строю…

ПОНТИ ПІД ОСОБИСТИМ КОНТРОЛЕМ ПУТІНА

Варто зазначити, що певне протиріччя закладено у Пансіонах від початку – на концептуальному рівні. З одного боку, відповідно до «полоролевого воспитания», готують насамперед вірних дружин і зразкових матерів. Але з іншого, намагаються дати високоякісну освіту. Крім того, у Пансіонів є прямі контакти з престижними вишами: МДІМВ, Бауманка, МДУ... Та й Шойгу на виступі перед вихованками казав, що сподівається на їхню присутність у російських ЗС. Тобто, мова йде не лише про сімейну самореалізацію, а й можливості кар'єрного росту…

Перший пансіон, московський, створювався ще за попереднього російського міністра оборони Анатолія Сердюкова. Спочатку він замислювався як зразково-показовий соціальний проєкт – лише доньки військових з віддалених гарнізонів, діти з неповних і багатодітних сімей, доньки учасників бойових дій і загиблих військовослужбовців. Але в державі з надлишком нафтодоларів понти, що маскуються під амбітність, є цілком природними. Тим більше з правителем, який косить під російських імператорів. Тому з часом і згадали про Смольний інститут шляхетних дівчат, назвавши його предтечею нинішніх закладів.

Московський пансіон відкривався на території колишнього факультету військових диригентів, у районі Москви, де багато військових установ – уздовж Хорошевського шосе. (До речі, знаменитий "Акваріум", тобто корпус ГРУ, від пансіону зовсім близько – за один кілометр).

Зовсім інша історія - з Петербурзьким пансіоном. Тут був масштабний проєкт одного з путінських олігархів Аркадія Ротенберга - спортивний клуб дзюдо "Явара-Нева", почесним президентом якого є сам Путін. Шикарна багатофункціональна будівля у вигляді двох пелюсток зводилася для нього на Бичачому острові, біля дорогущого довгобуду, футбольної «Зеніт-Арени», збудованої по сусідству.

І раптом у 2018 році це «детище Владимира Владимировича» (слова Ротенберга) було віддано під дівочий Пансіон. Замість нього Міноборони віддало олігарху дві великі ділянки у Південному Чертаново і на Хорошевському шосе (що з надлишком відшкодує йому витрати).

УПРАВЛІНСЬКА ЕЛІТА? ФРЕЙЛІНИ ПРИ ДВОРІ? МЕДОВІ ПАСТКИ?..

І все-таки - навіщо потрібні путінській Росії такі дивні навчальні заклади? (А вже є обіцянки, що їх будуватимуть і в інших регіонах – у Сибіру, на Далекому Сході).

Ну, по-перше, пацансько-романтичні мрії самого президента РФ. Для людини, образний ряд якої зводиться до мультика «Маугли», комедій Гайдая і пісні з фільму «Щит и меч», – це природно. Корисно також згадати, що він йшов до влади у 1999 році під звуки і слова пісні, написаної роком раніше: «Балы. Красавицы. Корнеты. Шулера. / И вальсы Шуберта, и хруст французской булки, / Любовь, шампанское, закаты, переулки, / Как упоительны в России вечера!».

По-друге, нинішні правителі «путинского гнезда», здається, не зовсім правильно розуміють словосполучення «политическая элита». Не як гуманітарний термін, а, швидше, у ніцшеанському дусі. Вони впевнені, що їхні корупційні мільярди доларів – не плід «захвата государства» згуртованою групою гебістів-дзюдоїстів, а закономірність, неминучість, визнання світобудовою їхніх видатних якостей. Відповідно вони збираються правити вічно, якщо вже не своїм тлінним тілом, то руками своїх дітей, онуків і правнуків. А у такому разі - ну як без «Смольного института XXI века», який поставляє, в тому числі, і фрейлін до двору.

По-третє, важливою є і суто утилітарна роль пансіонів. Багатостороння, високоякісна освіта у поєднанні з найсуворішою дисципліною. Це ж прекрасне поєднання для підготовки управлінських кадрів різної ланки не лише для Міноборони, а й усіх силових структур РФ, де є найширший набір спеціальностей: фіндіяльність, журналістика, програмування, врешті-решт - оперробота. І що з того, що за такої «педагогики» калічаться душі і психіка сотень, тисяч дівчат. Ті, хто пройдуть відсів, справді можуть стати мілітаризованою «элитой». А якщо до цього додати ще й постійну, з 5-го класу, звичку до стукацтва, щосекундну обережність, хитрість і спритність, то... Стривайте, виходить, що це також ідеальний відбір для шпигунських кадрів. Я, звичайно, не хочу сказати, що після ретельного відбору «элитные девушки»; естетично підковані і начитані; музично і хореографічно розвинені; які мають стрілецьку підготовку і володіють прийомами тхеквондо (або самбо, або дзюдо); знають 2-3 іноземних мови (з набору - англійська, французька, німецька, китайська); знайомі з етикетом і навіть аристократичною кінною виїздкою - надалі можуть використовуватися ГРУ як «медовые ловушки», агентки ... Сказати справді не можу, але припустити – цілком!

До речі, якщо повернутися до «международного сотрудничества». За запрограмованої його відсутності не дивно, що у Вікіпедії зовсім мало статей про «Пансион воспитанниц». Точніше - лише дві, одна російською мовою, а друга – з одного разу вгадайте якою? Правильно - китайською! І ось цікаво зрозуміти витоки такого інтересу. Чого тут більше - військового союзництва чи розвідницького суперництва?

Ну, і останнє - описані моделі пансіонів, які є дуже схожими на антиутопію, що ожила, чудово відображають уявлення Путіна, Шойгу & Co про прекрасне (не дарма міністр оборони на урочистому відкритті пітерської філії сказав – тут, мовляв, виростатиме «поколение мечты»). Тотальний контроль і стеження (привіт Синьцзян-Уйгурському автономному округу КНР). Абсолютна підпорядкованість («стремление к конформизму»). Лицемірна висока духовність/ моральність (розуміються, в тому числі, і як сексуальна закріпаченість). І одночасно розвиток вродженої обдарованості у різних сферах - гуманітарної, художньої, спортивної, технічної, природничо-наукової. Це те, що Путін & Шойгу та їхні наступники чекають у підвідомчій популяції та її елітах.

Тож ці два пансіони - немов дві краплі води, за якими після аналізів можна встановити чи не всі характеристики «Российского моря».

Олег Кудрін, Рига

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-