Аеропорт у Придністров’ї є потенційною базою для розгортання наступу РФ – експерт

Аеропорт у Придністров’ї є потенційною базою для розгортання наступу РФ – експерт

Укрінформ
Відновлений у 2013 році аеропорт у Придністров’ї здатен приймати військово-транспортні літаки і є потенційною базою для розгортання наступу РФ у будь-якому напрямку

На це звернув увагу заступник голови СБУ з березня 2014 по червень 2015 року генерал-майор запасу Віктор Ягун під час круглого столу в Укрінформі.

“Аеропорт у Придністров’ї є такою собі базою для можливості прийому десанту з РФ для розгортання наступу чи то в напрямку Кишинева, чи то Одеси. І це небезпека, яку треба якось вирішувати”, - наголосив Ягун.

Він нагадав, що у 2013 році була розвідувальна інформація про відновлення спроможностей з прийняття військово-транспортних літаків Тираспольським аеродромом, де повністю була замінена вся електронна складова, відремонтована смуга. "Підняли оплату для персоналу (аеропорту - ред.), підтягнули інших фахівців, провели вночі кілька тренувань без заходу літальних апаратів. Тобто, все вказувало на те, що аеродром міг приймати військово-транспортні літаки, і це було досить серйозно”, - зазначив експерт.

За його словами, після цього Україна вирішила посилити протиповітряну оборону в напрямку Придністров’я.

“Тоді всі небезпеки з тієї сторони нібито припинилися. Але всім стало зрозуміло, що їхні сили в Придністров’ї, незважаючи на невелику кількість у 1,5 тисячі, відтягують значні сили й засоби українських Збройних сил, прикордонних військ, Нацгвардії. Було прийнято рішення про посилення безпекового компоненту в цьому регіоні. Відновлено декілька військових частин, зокрема в Бесарабії, а ті, які існували, були посилені”, - сказав Ягун.

За його словами, Кишинів і Київ тоді також заблокували можливість ротації російського військового контингенту в Придністров’ї, який фактично опинився в блокаді. Та це, на думку експерта, не означає, що небезпеки немає і сьогодні.

Учасники круглого столу наголошували, що Москва послідовно провадить політику відторгнення України від Чорного моря і створює плацдарм для агресії з півдня. Під контролем Кремля перебуває так звана ПМР, де утримуються підрозділи ЗС РФ.

На думку учасників круглого столу, Україна та Молдова мають об'єднати зусилля для протидії російській агресії та відновлення міжнародного права в регіоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-