До Саакашвілі не пустили консиліум лікарів – адвокат

До Саакашвілі не пустили консиліум лікарів – адвокат

Укрінформ
До лікувального закладу в'язниці №18 у Глданському районі Тбілісі, де утримують експрезидент Грузії Міхеїла Саакашвілі, не впустили консиліум лікарів, сформований міністерством охорони здоров'я Грузії.

Про це повідомляє Грузія Online, передає Укрінформ.

Сьогодні перший випадок, коли Саакашвілі було відмовлено в реалізації права на захист здоров'я. Це незаконний та ганебний факт», - заявив адвокат третього президента Грузії Шота Тутберідзе.

Після двогодинного очікування лікарям, які мали перевірити стан здоров'я Саакашвілі, сказали, що робочий час закінчено.

Раніше повідомлялося, що 15 листопада у Тбіліському міському суді пройде слухання ще стосовно однієї справи експрезидента Грузії Саакашвілі. Засідання у справі "про піджаки" призначено на 9:00 за київським часом.

За словами адвоката Беки Басілая, ув'язнений Саакашвілі хоче бути присутнім на процесі, незважаючи на проблеми зі здоров'ям, спричинені 45-денним голодуванням.

Як повідомлялося, процес над Саакашвілі розпочався 10 листопада з розгляду справи про розгін опозиційного мітингу у листопаді 2007 року та про погром у телекомпанії «Імеді». Суд вимагав присутності колишнього президента Грузії під час розгляду справи та проведення процесу у залі суду. Проте пенітенціарна служба відмовилася від етапування ув'язненого, пояснивши своє рішення станом здоров'я політика та міркуваннями безпеки.

1 жовтня Саакашвілі затримали в Грузії, де проти нього порушено низку кримінальних справ. Наступного дня стало відомо, що Саакашвілі оголосив голодування, назвавши себе політв'язнем.

8 листопада Саакашвілі перевели до лікарні в'язниці № 18 у Глданському районі Тбілісі з в'язниці у Руставі. У переданому адвокатам листі політик повідомив, що під час переведення його «тягнули по землі, тягали за волосся та кілька разів ударили по шиї».

МЗС України закликало перевести Саакашвілі до громадянської медустанови.

11 листопада Спеціальна пенітенціарна служба при Міністерстві юстиції Грузії поширила відеокадри переведення експрезидента Міхеїла Саакашвілі до тюремної лікарні, на яких видно, як його туди заносять, тримаючи за руки та ноги.

Після публікації кадрів посол Грузії у Києві Георгія Закарашвілі вдруге викликали до МЗС України. Київ заявив про неприпустимість застосування фізичної сили та необхідність гідного поводження з Михаїлом Саакашвілі, який є українським громадянином.

Президент Володимир Зеленський під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Грузії Іраклієм Гарібашвілі висловив прохання розглянути можливість допуску до колишнього президента Грузії українських лікарів, у чому йому було відмовлено.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-