У центрі Берліна «білі ведмеді» вимагали не відмовлятися від атомної енергетики

У центрі Берліна «білі ведмеді» вимагали не відмовлятися від атомної енергетики

Фото, відео
Укрінформ
Атомна енергетика є значно менше шкідливою для клімату, ніж вугілля та навіть газ, отже Німеччині з її амбіційними цілями кліматичної нейтральності до 2045 року варто було б переглянути свою позицію щодо відмови від такого джерела енергопостачання.

На цьому наголошували учасники демонстрації, яка пройшла в суботу в центрі Берліна, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Кліматична криза? Енергетична криза? Ми такі злі, що навіть виходимо на вулиці заради ядерної енергії!», - кажуть організатори, рух SaveGER6.

Вони вважають атомну енергетику «чистою і надійною», а рішення уряду повністю відмовитись від неї – хибним. Активісти вимагають продовження часу роботи АЕС і натомість більш швидкої відмови від вугілля та газу; визнання ядерної енергетики «зеленою». Організатори нагадують, що спалювання вугілля, нафти та газу – це причина утворення 65% усіх парникових газів.

У центрі Берліна вимагали відмовитись від планів уряду ФРН закрити всі АЕС / Фото: Ольга Танасійчук. Укрінформ

«У розпал глобальної енергетичної кризи та зміни клімату Німеччина свідомо відмовляється від 4 гігават чистої надійної енергії та замість цього підключає нові електростанції на викопному паливі», - обурюється один з учасників. Газ, насамперед російський, на який влада робить ставку як на «перехідне паливо» є більш шкідливим за викидами метану, ніж атом, каже він. «Поки ми розмовляємо, ви видихаєте більше "вуглику", ніж це робить за такий час АЕС», - додає співбесідник. Він зауважує, що трагедії Чорнобиля і Фукусіми були жахливі, але сучасні станції є набагато безпечнішими.

У демонстрації, щоправда, не дуже масовій, взяли участь представники Бельгії, Данії, Фінляндії, Франції, Ірландії, Канади, Нідерландів, Австрії, Польщі, ПАР, Південної Кореї, США тощо.

За планом, ще цього року Німеччина закриє 3 ядерні реактори.

Рішення про вихід з атомної енергетики було ухвалено урядом ФРН після аварії на АЕС «Фукусіма», 9 червня 2011 року. План складається з п'яти етапів і передбачає остаточну відмову від АЕС до 2022 року.

Останнім часом у самій Німеччині розгорнулась дискусія щодо доцільності відтермінувати дедлайн виведення АЕС з експлуатації, адже багато країн, у тому числі сусідніх, наприклад, Франція, навпаки будують нові реактори, а Польща хоче побудувати першу у країні атомну станцію. Франція та ще 7 європейських країн домагаються визнання атомної енергії екологічною. Тема порушувалася, зокрема, на кліматичній конференції в Глазго, яка щойно завершилась.

Втім, міністр охорони навколишнього середовища та ядерної безпеки ФРН Свенья Шульце відмовилася визнавати атомну енергію екологічною за прикладом деяких країн ЄС. «Ми не хочемо використовувати атомну енергію, ми не вважаємо її екологічною і не хочемо, щоб ЄС її просував», - заявила вона в інтерв'ю виданням медіагрупи Funke раніше цього тижня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-