США ввели санкції проти Еритреї через участь у збройному конфлікті в Ефіопії

США ввели санкції проти Еритреї через участь у збройному конфлікті в Ефіопії

Укрінформ
Сполучені Штати запровадили санкції проти шести юридичних та фізичних осіб Еритреї, у тому числі збройних сил країни та керівника спецслужби, причетних до посилення військового конфлікту в Ефіопії, а також погіршення гуманітарної ситуації.

Про це йдеться в офіційному повідомленні, поширеному в п’ятницю Міністерством фінансів США, передає Укрінформ.

«Офіс контролю за іноземними активами (OFAC) Мінфіну США ввів санкції проти чотирьох організацій та двох фізичних осіб відповідно до указу президента 14046 щодо наростальної гуманітарної кризи, кризи у сфері прав людини, а також військового конфлікту в Ефіопії», - зауважується в повідомленні.

Так, у списку обмежень опинилися Еритрейські сили оборони, які були введені в регіон Тиграй на півночі Ефіопії й чинили насильства, у тому числі сексуальні, вбивства цивільних, а також перешкоджали надходженню гуманітарної допомоги. Санкції запроваджені також проти президентської партії Еритреї «Народний фронт за демократію та справедливість» (PFDJ), до складу якої входять високопосадовці та воєначальники. Ще дві компанії – Hidri Trust і торговельна корпорація Red Sea покарані через матеріально-фінансове й інше сприяння зловмисним діям провладних структур Еритреї.

Крім того, у списку американських санкцій опинилися голова Офісу національної безпеки Ерітреї Абраха Касса Немаріам, економічний радник президентської партії PFDJ Хагос Кідан, який також очолює корпорацію Red Sea.

Тим часом, у Державному департаменті США у цьому зв’язку заявили, що сили Еритреї, які зберігають «дестабілізуючу присутність» у Ефіопії на підтримку діючої верхівки в цій країні, загрожують цілісності Ефіопської держави. «Еритрейські війська повинні бути негайно виведені з Ефіопії»,- наголошується в заяві Держдепу.

Як повідомлялося, в Ефіопії впродовж останнього року триває збройне протистояння між федеральною верхівкою влади, а також Народним фронтом визволення Тиграю (НФВТ), представники якого мали керівні позиції в Ефіопії з 1991 по 2018 рік. НФВТ став опозиційною силою після приходу до влади нинішнього прем'єр-міністра Ефіопії. Опозиційний фронт виставив вимоги федеральній владі не втручатися у справи регіону та провів вибори до місцевих органів самоврядування у вересні 2020 року. Уряд Ефіопії оголосив їх незаконними, після чого виникло збройне протистояння.

Збройні угруповання Еритреї – сусідньої з Ефіопією держави – здійснили військове вторгнення в регіон Тиграю. Вони виступають на боці ефіопської федеральної верхівки.

На початку цього тижня в Ефіопії був запроваджений надзвичайний стан, коли стало відомо, що сили Народного фронту визволення Тиграю (НФВТ) наблизилися до столиці Ефіопії Аддис-Абеби. Крім того, однією із найбільш резонансних подій у країні, що сталася впродовж останніх днів, стало затримання ефіопською владою в Аддис-Абебі 12 співробітників ООН. Пізніше з’ясувалося, що в різних містах Ефіопії арештовані 16 представників ООН, а також 72 водія, найнятих для доставлення гуманітарних вантажів, які забезпечує Всесвітня продовольча програма ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-