Світові лідери обговорять у Парижі врегулювання конфлікту в Лівії

Світові лідери обговорять у Парижі врегулювання конфлікту в Лівії

Укрінформ
У Франції в п’ятницю,12 листопада, пройде зустріч світових лідерів, присвячена майбутньому Лівії напередодні перших за тривалий час виборів, які пройдуть під егідою ООН.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters

У Парижі зберуться представники 30 країн та організацій. Запрошено і лідерів сусідніх із Лівією країн та країн, які беруть участь у збройному конфлікті. Повідомляється, що темою зустрічі стане забезпечення вільних виборів у країні, а також домовленість щодо виведення з Лівії усіх іноземних військ, аби наблизити досягнення миру.

Францію представлятиме президент країни Еммануель Макрон. Серед ключових гостей саміту також віцепрезидента США Камала Гарріс, президент Єгипту Абдель Фаттаха аль-Сісі. Зазначається, що хоча в Париж запросили лідерів Росії та Туреччини, обидві країни направили на саміт представників закордонних відомств.

ЗМІ відзначає, що уряд у Тріполі отримував підтримку від турецької та сирійської армії. У Туреччині визнають, що надсилали до країни військових радників. Натомість РФ не визнає своєї участі у конфлікті, хоча всіляко підтримує Лівійську національну армію (ЛНА) та регулярно направляє до країни свої проксі, зокрема приватну військову компанію «Вагнер». Також ЛНА підтримують Об’єднані Арабські Емірати та Єгипет.

Наразі Франція активно намагається брати на себе роль посередника у конфлікті. Зокрема, французи контролюють процес репатріації з країни 300 іноземних найманців у східному регіоні.

Вибори у Лівії планують провести 24 грудня. В ООН сподіваються, що формування нового уряду дозволить покласти край десятилітньому громадянському конфлікту, який почався з повстання проти Муаммара Каддафі в 2011 році, яке підтримали країни НАТО. Відтоді країна була епіцентром нестабільності в регіоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-