Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Небезпечне турне: Путін і Лукашенко тероризують ЄС мігрантами

Небезпечне турне: Путін і Лукашенко тероризують ЄС мігрантами

Укрінформ
Кризою на кордонах ЄС керують російські спецслужби, застосовуючи тактику, відпрацьовану в Криму й на Донбасі

Кордони Польщі та країн Балтії з боку Білорусі впродовж останніх днів буквально взяли в облогу, а подекуди і беруть штурмом нелегальні мігранти. На початку цього тижня ситуація ще більше ускладнилася через збільшення кількості мігрантів, чисельність яких на кордонах з Польщею, наприклад, обчислюється вже тисячами. Посилення міграційної кризи, спричиненої білоруською владою, за якою, очевидно, приховується заздалегідь спланований та узгоджений з Кремлем замисел створення ще однієї гібридної загрози для ЄС, Лукашенко перекладає, за традицією, на Захід та заперечує свою провину в ситуації, що склалася. І навіть більше – вдається до погроз із застосуванням особливої підтримки зі сторони свого російського патрона Путіна. Очевидним є те, що Росія, тепер за підтримки Білорусі, застосовує нові спроби та методи гібридних атак, від яких потерпають все більше і більше країн Європи.

Як відомо, ЄС звинувачує білоруську владу в тому, що вона свідомо приймає мігрантів з Близького Сходу та Африки до Мінська, а потім переправляє їх до кордонів з європейськими країнами. Якщо влітку мігрантів скеровували до кордону Литви, то тепер ситуація загострилася на кордонах з Польщею. Так, дії білоруської сторони польські спецслужби оцінюють як наслідок обраної Лукашенком форми помсти Польщі, Литві та Латвії. Для Путіна ж головним лишається намагання створити тривалу дестабілізацію ситуації в Європі. На цьому наголосив міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський, виступаючи на надзвичайному засіданні Сейму, присвяченому ситуації на польсько-білоруському кордоні. На його переконання, Росія хоче мати інструмент шантажу і впливу на Європу на додачу до вже добре відпрацьованого «газового» шантажу. У Лукашенка, як вважає польський міністр, інша мета – помститися Польщі й Литві за підтримку білоруського народу після фальсифікації президентських виборів у серпні минулого року. Таким чином він прагне досягти ще й інших амбітних завдань – примусити ЄС зняти санкційні обмеження та досягти визнання легітимнсті обрання і рівноправності та партнерства на рівні з ЄС.

Ображений невизнанням та санкційним стримуванням, самопроголошений президент Білорусі ще з літа взявся до створення та загострення нової міграційної кризи в ЄС. Тепер же, фактично остаточно потрапивши до пастки імперських задумів Кремля після підписання так званих дорожніх карт союзної держави, шляхів відступу у нього практично не лишилося. Тому Путін зусиллями Лукашенка розпалює міграційну війну з ЄС все більше, застосовуючи перевірені гібридні методи та стверджуючи, за звичкою, що «іх там нєт».

Практично щодня білоруський кордон намагалися перетнути десятки вихідців із Сирії, Іраку та інших країн Близького Сходу, яких перед цим спеціально доставляли до Мінська літаками, а потім вивозили на кордон з ЄС. Далі нелегали долають шлях пішки, очевидно, у супроводі відповідних сил, зацікавлених у такій ситуації. Якщо у серпні таких спроб перетнути кордон зафіксували 3,5 тисячі, то у жовтні більше – 17 тис.

Офіційний Мінськ будь-які зумисні дії заперечує. Однак, раніше речник міністра-координатора спеціальних служб Польщі Станіслав Жарин заявив, що режим Лукашенка організував міграційний шлях, доходи від якого сягають десятків мільйонів доларів. З його слів, фінансову користь від цього мають мінський аеропорт та білоруські авіалінії Belavia, а також адміністрації Олександра Лукашенка. Гроші також надходять і до білоруських силових структур. За словами глави МВС Польщі, щотижня до Білорусі прибуває 40 літаків з мігрантами. А це значить, що щотижня кількість нелегальних мігрантів збільшується приблизно на 2 тисячі осіб. За оцінками аналітиків, у Білорусі може перебувати до 12-15 тисяч мігрантів із Близького Сходу та країн Африки, які фактично також можуть підтягуватися до кордону та створювати нові ускладнення вже найближчим часом.

Тому білоруський відрізок кордону Польщі зараз посилено захищається вже понад 15 тисячами силовиків, стягнутих із різних регіонів країни. Варшава вживає адекватних заходів для захисту польського кордону, який також є зовнішнім кордоном НАТО і Європейського союзу та співпрацює з партнерами в НАТО та ЄС. Так, за повідомленнями польських ЗМІ, посли НАТО мають намір обговорити ситуацію на білорусько-польському кордоні на засіданні Північноатлантичної ради вже найближчим часом. А ЄС готується впровадити новий пакет санкцій проти Білорусі. Так, повідомляється, що Європейський союз майже закінчив підготовку нового санкційного пакета проти Білорусі, пов’язаного з міграційною кризою. Санкції, зокрема, будуть спрямовані проти компанії Белавіа та 30 фізичних осіб з Білорусі, включаючи міністра закордонних справ країни. Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерела в дипломатичних колах ЄС. Нові санкції будуть спрямовані проти чиновників, які, на думку ЄС, винні у створенні міграційної кризи.

Також в ЄС вважають, що Білорусь організовує атаки мігрантів на кордони західних країн у помсту за більш ранні санкції. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн в офіційній заяві підкреслила, що білоруська влада повинна перестати здійснювати тиск на ЄС і цинічно використовувати мігрантів для досягнення своїх цілей. Вона закликала країни Євросоюзу затвердити розширений пакет санкцій проти Білорусі й підкреслила, що Брюссель надасть Варшаві, Вільнюсу та Ризі максимальну підтримку.

Тим часом ситуація така, що Польща вперше за 30 років оголосила надзвичайний стан в окремих районах, зокрема надзвичайний стан запроваджують у районах Підляського та Люблінського воєводств. Влітку в Литві також оголосили надзвичайну ситуацію через наплив нелегальних мігрантів, яких безперешкодно пропускає Білорусь. Країни змушені зміцнювати кордони, зводити спеціальні огорожі та перекидати значну частину війська на захист кордону з Білоруссю.

Експерти ж сходяться до думки, що кризою з мігрантами на кордонах ЄС керують російські спецслужби, застосовуючи тактику, відпрацьовану під час окупації Криму та терористичних дій на Донбасі, суть якої полягає у приховуванні та запереченні будь якої причетності до ситуації. Очевидно, що від самого початку цієї операції саме з Кремля лунали вказівки для Лукашенка як діяти далі. І це далеко не перший випадок, коли ГРУ РФ у своїй гібридній війні використовує потоки мігрантів для посилення економічного та політичного тиску на країни ЄС. Мета такої спецоперації доволі зрозуміла – не лише створити та ускладнити конфлікт у центрі Європи, а й поцілити в гуманні цінності ЄС, серед яких і підтримка та допомога біженцям, а також відволікати увагу від інших агресивних дій Кремля, серед яких і намагання загострити ситуацію на сході України.

Тарас Попович

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-