Експерт спрогнозував сценарій військового аншлюсу Білорусі Росією

Експерт спрогнозував сценарій військового аншлюсу Білорусі Росією

Укрінформ
Білорусь у ситуації з мігрантами на кордоні з Польщею лише реалізує сценарій Кремля, що має на меті тиск на Євросоюз, водночас пряма участь РФ у цьому конфлікті цілком імовірна.

Таку думку висловив в ефірі телеканалу "Дом" військовий експерт Олег Жданов, передає Укрінформ.

"Що стосується прямої участі Росії в цьому конфлікті — вона буде. Найімовірніше, черговим етапом цього протистояння буде перестрілка. І щойно пролунають постріли, буде пролита перша кров, Російська Федерація, найімовірніше, введе з'єднання та частини 20-ї загальновійськової армії, яка стоїть біля Західного військового округу, до Білорусі нібито "для допомоги білоруському народу", — вважає експерт.

За його словами, таким чином Росія може реалізувати сценарій військового впливу на Білорусь з метою протистояння Заходу.

"І це може бути сценарієм військового аншлюсу Білорусі. Далі — підписання Союзного договору та об'єднання зусиль у протистоянні зі "звірячим лицем Заходу", — зазначив Жданов.

За його словами, у нинішній ситуації Москва може висунути Євросоюзу низку вигідних для себе політичних умов.

"Москва хоче почути політичні преференції від Європейського Союзу. Москву влаштували б, скажімо, швидка сертифікація "Північного потоку-2", питання зняття санкцій хоча б частково, питання легалізації Криму як "російської території". Ну і останнім би в цьому порядку я би поставив питання взаємовідносин з Україною. Ось таких преференцій, найімовірніше, очікує Кремль від Європейського Союзу", — вважає Жданов.

При цьому, на його думку, ЄС зараз ослаблений, що пов'язано із завершенням роботи Ангели Меркль на посаді канцлера Німеччини.

"На жаль, Європейський Союз на цей момент виявився взагалі обезголовленим. Меркель була канцлером Німеччини - зараз вона виконує обов'язки. А де Брюссель, де Єврокомісія, де єврокомісари, де Парламентська асамблея Ради Європи? Їх нікого немає. Хоча Польща передусім захищає кордони Європейського Союзу", — наголосив експерт.

Як повідомлялося, міграційна криза на кордоні Білорусі з країнами ЄС триває з кінця червня. Литва, Польща та Латвія звинувачують Білорусь у навмисне створеному міграційному тиску на їхні країни та ЄС загалом, називаючи ці дії «гібридною атакою».

Ситуація загострилася 8 листопада, коли велика група мігрантів здіснила спробу силового перетину кордону з Польщею.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-