У США заарештували росіянина, причетного до створення «досьє на Трампа» - NYT

У США заарештували росіянина, причетного до створення «досьє на Трампа» - NYT

Укрінформ
Правоохоронні органи США заарештували аналітика російського походження Ігоря Данченка, який був одним із джерел гучного досьє Крістофера Стіла з недоведеним на офіційному рівні компроматом проти експрезидента Дональда Трампа.

Про це повідомило в четвер американське видання The New York Times із посиланням на поінформовані джерела, передає Укрінформ.

«Федеральні органи правопорядку заарештували в четвер аналітика, який у 2016 році збирав відомості про можливі зв'язки Дональда Трампа з Росією», - зауважує видання.

При цьому вказується, що арешт Ігоря Данченка є частиною розслідування спецпрокурора Джона Дарема, призначеного кілька років тому адміністрацією Трампа.

Читайте також: Екссоратника Джуліані визнали винним в незаконному фінансуванні виборів у США

Як зазначається, Данченко перед виборами президента США 2016 року збирав інформацію для досьє Крістофера Стіла, колишнього британського розвідника. Воно висувало припущення про те, що Трамп і його президентська кампанія були пов’язані з російською розвідкою, яка прагнула допомогти Трампу отримати перемогу над Гілларі Клінтон.

Тоді деякі матеріали досьє Стіла стали підставою для слідчих дій ФБР, зокрема, прослуховування телефонних розмов колишнього радника передвиборної кампанії Трампа в жовтні 2016 року. Інші матеріали викликали обурення в політичних колах Вашингтона. Тим не менш, більшість тверджень з досьє були недоведеними, деякі офіційно спростованими.

Ігор Данченко, який народився в Росії та тривалий час проживає в Сполучених Штатах, вже давав свідчення ФБР у 2017 році. Тоді була виявлена невідповідність деяких аспектів досьє Стіла, а покази Данченка правоохоронцям були названі більш спекулятивними, ніж твердження в самому досьє.

Читайте також: У Байдена заявляють, що Трамп намагався підірвати конституцію США

Крім того, у 2019 році офіс генерального інспектора Міністерства юстиції США також провів розслідування. У його звіті було вказано, що десять років тому, коли Данченко працював у Інституті Брукінгса (м. Вашингтон), він був об’єктом контррозвідувального розслідування на предмет зв’язків з російськими спецслужбами.

Як повідомляв Укрінформ, спецпрокурор Джон Дарем розпочав своє розслідування у травні 2019 року за дорученням генпрокурора Вільяма Барра, яке продовжується й нині. Воно має на меті виявлення можливих протиправних дій у «російському розслідуванні» проти тодішнього президента США Дональда Трампа, у тому числі стеження за членами його передвиборчого штабу кандидата в президенти США.

Фото: Jonah M. Kessel/The New York Times

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-