Антитіла зберігаються до 10 місяців після появи COVID-симптомів

Антитіла зберігаються до 10 місяців після появи COVID-симптомів

Дослідження
Укрінформ
Британські вчені з’ясували, що в організмі тих, хто перехворів на COVID-19, антитіла зберігаються впродовж щонайменше 10 місяців після появи симптомів.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Science Alert.

«Початкові побоювання полягали в тому, що реакція антитіл SARS-CoV-2 може імітувати реакцію інших ендемічних коронавірусів людини, таких як 229E, для яких відповіді антитіл недовговічні і виникають повторні інфекції. Однак наші дані та дані інших нещодавніх досліджень засвідчують, що хоча титри нейтралізуючих антитіл знижуються порівняно з початковою піковою відповіддю, надійна нейтралізуюча активність проти псевдотипованих вірусних частинок та інфекційного вірусу все ще може бути виявлена у великій частині сироваток крові тих, хто одужує, до 10 місяців після появи симптомів», - йдеться у статті групи вчених під керівництвом дослідниці інфекційних захворювань Ліани Дюпон із Королівського коледжу Лондона.

Читайте також: Ляшко пояснив, чому перед COVID-щепленням не потрібні аналізи

Науковці дослідили сироватку 38 пацієнтів та медичних працівників, що одужали від COVID-19 після першої хвилі пандемії. Результати показали, що незважаючи на початкове зниження рівнів антитіл одразу після зараження, більшість людей зберігали визначені рівні антитіл через 10 місяців після інфікування.

Інші результати показали, що зараження варіантами SARS-CoV-2, включаючи B.1.617.2, також відомий як Delta, «викликає перехресну нейтралізуючу відповідь антитіл, яка ефективна проти вихідного варіанту вірусу, але знижує нейтралізацію проти похідних варіантів», зазначають дослідники.

Читайте також: Коли та кому не можна робити COVID-щеплення - роз’яснення МОЗ

«Спостереження засвідчують, що бустерна вакцинація проти COVID-19 може стати важливим кроком для збільшення як широти нейтралізації, так і ефективності вакцини проти варіантів SARS-CoV-2, що знову з'являються і викликають занепокоєння», - зауважили вчені.

Як повідомляв Укрінформ, у світі станом на ранок 3 листопада зафіксовано 248 283 347 випадків COVID-19, зокрема 5 028 603 летальні, одужали 224 990 340 осіб.

Фото: Megan May/UNC Research

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-