Президенти Франції та Австралії вперше поговорили після зриву контракту на субмарини

Президенти Франції та Австралії вперше поговорили після зриву контракту на субмарини

Укрінформ
Президент Франції Емманюель Макрон та прем’єр-міністр Австралії Скотт Моррісон провели першу телефонну розмову з моменту кризи у відносинах двох країн через зрив контракту на човни після створення оборонного альянсу AUKUS.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на ABC News.

Як зазначається, Макрон заявив Моррісону, що той підірвав довіру між їхніми країнами і що Канберра має запропонувати конкретні дії щодо відновлення відносин.

«Президент Макрон нагадав, що одностороннє рішення Австралії про скорочення франко-австралійського стратегічного партнерства шляхом припинення програми підводних човнів на користь іншого, поки ще не визначеного проєкту, порушило довірчі відносини між нашими двома країнами», - йдеться у комюніке Єлисейського палацу за підсумками переговорів двох лідерів.

За словами Макрона, рішення Австралії розірвати контракт по попідводним човнам з Парижем створило невизначеність для французького та австралійського бізнесу.

«Зараз австралійський уряд має запропонувати конкретні дії, які б втілили волю австралійської влади щодо перегляду основи наших двосторонніх відносин і продовження спільних дій в Індо-Тихоокеанському регіоні», - йдеться у заяві Єлисейського палацу.

Читайте також: США, Британія та Австралія створили військовий альянс – для протидії Китаю

Як повідомляв Укрінформ, відносини між Канберрою і Парижем суттєво погіршились після того, як Австралія скасувала багатомільярдний контракт на придбання 12 французьких підводних човнів й пристала на пропозицію США щодо купівлі атомних субмарин в межах створення альянсу AUKUS. Париж відкликав послів із США та Австралії для консультацій, а французьке керівництво звинуватило Вашингтон і Канберру у брехні й лукавстві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-