Чеська поліція розслідуватиме дії оточення президента Земана

Чеська поліція розслідуватиме дії оточення президента Земана

Укрінформ
Чеська поліція проведе розслідування дій найближчого оточення президента країни Мілоша Земана на основі інформації, оприлюдненої верхньою палатою парламенту країни.

Про це правоохоронці повідомили у Твіттері, передає Укрінформ.

«З огляду на нову інформацію, оприлюднену під час пресконференції Сенату ЧР, поліція Чеської Республіки розпочне розслідування щодо можливого протиправного діяння, в якому можна побачити ознаки кримінального злочину проти республіки», - йдеться у дописі.

Деталі не розголошуються. Загалом злочини проти республіки включають, наприклад, саботаж і його підготовку.

Напередодні президент Сенату Мілош Вистрчіл заявив, що стан здоров'я Земана не дозволяє йому виконувати робочі обов’язки, та повідомив, що офіс президента отримав цю інформацію ще минулого тижня. Таку заяву сенатор зробив після отримання відповіді на свій запит до Центрального військового госпіталю, де перебуває наразі 77-річний Земан. У відповіді, зокрема, йдеться про те, що через характер основного захворювання довгостроковий прогноз здоров'я президента оцінюється як надзвичайно непевний, отже можливість повернення політика до роботи найближчими тижнями оцінюється як «малоймовірна».

Читайте також: Хворого Земана пропонують тимчасово позбавити повноважень президента Чехії

Як повідомлялося, напередодні очільник канцелярії глави держави Вратіслав Мінарж також виступив із заявою, в якій звинуватив сенаторів у намаганні усунути президента.

Керівництво сенату 19 жовтня проведе переговори з представниками партій Палати депутатів, щоб обговорити процедуру передачі повноважень глави держави на час хвороби президенти. Обидві палати парламенту можуть застосувати статтю 66 Конституції та позбавити президента повноважень і передати їх прем'єр-міністру і голові нижньої палати.

Як повідомлялося, вибори в Палату депутатів відбулись 8-9 жовтня. Перше засідання нового парламенту має відбутися 8 листопада. Обов’язком президента є проведення переговорів з різними партіями та надання мандату голові однієї з них на формування нового уряду. Земан перебуває в лікарні з 10 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-