Високий представник ЄС закликав до єдності у подоланні енергетичної залежності від РФ

Високий представник ЄС закликав до єдності у подоланні енергетичної залежності від РФ

Укрінформ
Високий представник ЄС Жозеп Боррель закликав країни-члени Євросоюзу до єдності у подоланні залежності ЄС від імпорту російських вуглецевих енергоресурсів на тлі кризи з цінами на газ.

Про це йдеться у його блозі, оприлюдненому на сайті Європейської служби зовнішніх дій, повідомляє Укрінформ.

«Наша енергетична залежність є однією з ключових проблем у відносинах з РФ. Росія виконує довгострокові контрактні зобов’язання з постачання газу, але не поставляє додатковий газ у європейську систему, таким чином сприяючи підвищенню цін», - підкреслив Боррель.

Він знову наголосив, що Росія залишатиметься важливим актором у багатьох сферах. Таким чином, ЄС не має альтернативи розвитку принципового, збалансованого та стратегічного підходу до цієї країни.

Читайте також: Росія блокує надання Євросоюзу статусу спостерігача в Арктичній раді

«ЄС залежить від імпорту вуглецевого палива з Росії, але російська економіка і держава також потребує прибутків від нашого енергетичного імпорту. Енергетичні проблеми є однією з важливих причин, чому ЄС має бути більш згуртованим у відносинах з Росією та зберегти єдність цілей серед країн-членів. Так не завжди було у минулому, але щоб протистояти кризі, ми маємо досягти прогресу у цьому напрямку», наголосив високий представник ЄС.

Як повідомлялося, Європа стикається з безпрецедентним зростанням цін на газ, які подекуди перевищували показники у 1900-2000 доларів за 1000 кубометрів.

За оцінкою Єврокомісії, цінова криза може позначитися на всьому процесі економічного відновлення Європи після пандемії. Водночас у Євросоюзі вважають, що найкращим інструментом для запобігання таким кризам є реалізація Європейського зеленого курсу та збільшення долі поновлюваної енергії в енергетичному балансі, що дасть змогу позбутися залежності від імпортованих вуглецевих енергоресурсів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-