У США змінили рекомендації для профілактики хвороб серця аспірином

У США змінили рекомендації для профілактики хвороб серця аспірином

Укрінформ
Американська експертна рада USPSTF змінила рекомендації щодо застосування аспірину з метою запобігання серцевих нападів або інсультів і тепер не радить особам старше 60-70 років починати щоденний прийом цих ліків для профілактики.

Про це йдеться у звіті USPSTF за результатами останніх досліджень, оприлюдненому в вівторок на сайті експертної ради, повідомляє Укрінформ.

«Цей аналіз свідчить, що чоловіки та жінки у віці 40-59 років та з 10-відсотковим ризиком ASCVD (атеросклеротичної серцево-судинної патології – ред.), найімовірніше, мали користь від використання аспірину в якості первинної профілактики, натомість літні люди у віці 70-79 років з 20-відсотковим ризиком ASCVD, очевидно, зазнали лише шкоди від початку прийому аспірину»,- зазначається у дослідженні.

Читайте також: Україна лише на третину покриває потребу в операціях на серці – кардіохірург

До категорії людей з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань відносяться пацієнти з високим кров’яним тиском, підвищеним холестерином, ожирінням та іншими ускладненнями стану здоров’я. При цьому, вперше експертна рада заявила, що дорослі від 40 до 59 років, які належать до групи ризику, повинні обов’язково проконсультуватися з лікарем стосовно щоденного прийому малих доз аспірину.

Водночас, літнім людям віком 60-70 років і старше, які не мали серцевих нападів або інсультів, починати профілактичний прийом аспірину небезпечно через високі ризики кровотечі. Однак ця рекомендація не стосується літніх людей цього віку, які вже давно приймають аспірин на щоденній основі.

Читайте також: У соцмережі з’явилася сторінка першої в Україні дитини, якій трансплантували серце

Як повідомлялося, у 2016 році Американська експертна рада USPSTF рекомендувала починати превентивне застосування аспірину особам із групи ризику віком від 50 років. Це мало на меті профілактику серцево-судинних захворювань і колоректального раку серед літніх людей. Дані нових досліджень, проведених американськими медиками змінюють оцінку користі та шкоди застосування аспірину в профілактичних цілях.

Фото: Wikimedia

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-