Україна лише на третину покриває потребу в операціях на серці – кардіохірург

Україна лише на третину покриває потребу в операціях на серці – кардіохірург

Укрінформ
В Україні проводиться лише третина від загальної потреби операцій на серці через недофінансування, і є потреба у відкритті нових кардіохірургічних і реабілітаційних центрів.

Про це на зустрічі з Українсько-Арабською діловою радою в Укрінформі сказав заступник директора Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова, кардіохірург Костянтин Руденко.

Розповідаючи про результати роботи кардіохірургічної галузі України у 2020 році, Руденко підкреслив, що у всіх профільних клініках країни виконується лише 30-35% операцій на серці від загальної їх потреби.

Читайте також: У Львові провели дві унікальні операції на серці крізь щілини між ребрами

"За минулий рік було виконано понад 18 тис. операцій на серці й понад 43 тис. інтервенцій. Багато це чи мало? З одного боку, цифри вражаючі, але, за розрахунковими даними, ми виконуємо не більш 30-35% від потреби. В першу чергу це пов'язано з економічними проблемами", - зазначив він.

Руденко розповів, що сьогодні в Україні існує 47 кардіохірургічних центрів (тільки в Києві таких 9) з наданням повного спектра необхідної допомоги, а 34 з них проводять операції на відкритому серці. Проте, за його словами, цього недостатньо.

"В Африці один кардіохірургічний центр на 38 млн населення, в Україні - на 1 млн, в розвинених країнах Європи і США - на 120 тис. населення. Нам потрібно збільшувати кількість таких центрів, щоб повністю покрити потребу в наданні допомоги тим, хто страждає від серцевих недуг", - підкреслив Руденко.

Читайте також: Хлопчик, якому трансплантували серце у Львові, почувається стабільно - лікарі

На його думку, головною перешкодою для цього є недофінансування медичної галузі в Україні.

"Якщо ви хочете мати хороші результати в медицині, то витрачений на медицину ВВП повинен бути не менше 6,8%. В Україні ж в останні роки ця цифра не перевищує 3%, і покрити повністю необхідність у кардіохірургічних операціях коштом держави не виходить", - зазначив Руденко.

Також, за його словами, в Україні не вистачає кардіореабілітаційних центрів, які є обов'язковою умовою післяопераційної профілактики.

"Серцева реабілітація - це метод вторинної профілактики, і він повинен бути застосований практично до всіх пацієнтів, які проходять лікування в наших кардіохірургічних і кардіологічних центрах. На жаль, сучасною кардіореабілітацією в Україні ми похвалитися не можемо. Цих центрів недостатньо, і ця проблема дуже актуальна. Ми маємо хороші післяопераційні результати, але віддалені результати цих втручань залежать від адекватності реабілітаційного процесу", - підкреслив кардіохірург.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-