Отруєння Навального: 45 країн через ОЗХЗ просять Росію дати відповідь

Отруєння Навального: 45 країн через ОЗХЗ просять Росію дати відповідь

Укрінформ
Через Організацію із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), що знаходиться у нідерландському місті Гаага, 45 країн, включаючи Велику Британію та США, звернулися до Росії з питаннями щодо отруєння Олексія Навального на території РФ минулого року.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Гаазі, Конвенція про заборону хімічної зброї вимагає підготовки відповідей протягом 10 днів.

Зокрема, Росію просять надати інформацію щодо того, яких заходів було вжито через використання хімічної зброї на території РФ.

Також Росії вкотре нагадали про зобов’язання, зокрема, щодо покарання причетних до порушення Конвенції про заборону хімічної зброї.

Читайте також: Штати вимагають роз'яснень від РФ, чому проти Навального застосували хімічну зброю

Як повідомляв Укрінформ, Навальному стало зле в літаку 20 серпня 2020 року дорогою з Сибіру до Москви. Його поклали до лікарні в Омську, а за два дні доправили до Берліна. Німецькі експерти виявили в організмі Навального сліди отруєння нервово-паралітичною речовиною групи «Новічок». Лабораторії Німеччини, Франції та Швеції, а також експерти Організації із заборони хімічної зброї підтвердили факт отруєння.

Згідно з інформацією, що надійшла з клініки «Шаріте», Олексій Навальний був отруєний речовиною з групи інгібіторів холінестерази. У неї входять як органофосфати, так і інші субстанції.

Читайте також: В Росії Навального звинувачують у створенні «екстремістської спільноти»

Російська влада продовжує заперечувати причетність до отруєння опозиціонера, звинувачуючи Захід і ОЗХЗ в маніпулюванні фактами та політизації справи.

У лютому 2021 року суд замінив Олексію Навальному умовний строк на реальний у справі «Ів Роше». З березня він відбуває покарання у ВК-2 у Володимирській області. З урахуванням часу, проведеного в СІЗО і під домашнім арештом, Навальний має провести в колонії два з половиною роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-