У Німеччині почалося коаліційне «зондування»

У Німеччині почалося коаліційне «зондування»

Укрінформ
Перші «зондування» щодо створення більшості в новообраному парламенті та, відповідно, формування майбутнього федерального уряду розпочалися в Берліні.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Першими ввечері вівторка зустрілися лідери «Зелених» і Вільної демократичної партії у форматі 2+2. Ці дві партії, які отримали на виборах 26 вересня відповідно 14,8% і 11,5%, мають великі розбіжності в програмах, які, зокрема, не дозволили їм домовитися під час коаліційних перемовин у 2017 році.

«Ситуація 2017 року не має повторитися», - підкреслила лідер «Зелених» Анналена Бербок в коментарі журналістам у середу.

Вона відмовилась говорити, про що йшлося під час першої зустрічі, зауваживши, що саме відсутність конфіденційності зашкодила перемовинам 4-річної давнини.

Так само не дали жодної інформації лідери лібералів. Генеральний секретар ВдПН Фолькер Віззінг повідомив лише, що наступна зустріч у дещо ширшому колі запланована на п’ятницю.

Якщо дві партії зможуть концептуально домовитися між собою, наступного тижня вони будуть вести перемовини з Соціал-демократичною партією, яка перемогла на виборах з 25,7%. Водночас Бербок не виключила можливості переговорів також з блоком ХДС/ХСС, який набрав 24,1%.

Журналісти вже охрестили пару політичних сил «Цитрусовою коаліцією». Саме від цих двох менших партій залежить, кого вони оберуть старшим партнером, і відтак хто стане наступним канцлером – есдек Олаф Шольц чи консерватор Армін Лашет.

Читайте також: Кількість депутатів Бундестагу сягне рекордних 735

Нагадаємо, після виборів 24 вересня 2017 року уряд ФРН з’явився лише 14 березня 2018. Політики висловили бажання цього разу завершити коаліційні перегони до Різдва.

Фото: instagram

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-