Бургомістром Берліна уперше стане жінка

Бургомістром Берліна уперше стане жінка

Укрінформ
Соціал-демократична партія перемогла на виборах у вищий законодавчий орган (ландтаг) Берліна, новим бургомістром німецької столиці буде Франциска Гіффай.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу у ФРН.

Гіффай, яка була міністром у справах сім’ї в останньому уряді Меркель, пообіцяла в понеділок, що зробить усе, щоб Берлін, «одне з найпривабливіших міст світу», був безпечним, демократичним, конкурентоспроможним. Вона також підкреслила, що «СДПН отримала чіткий мандат по всій Німеччині» та стала найпотужнішою силою в країні, та що наступним канцлером має стати Олаф Шольц.

СДПН з кандидаткою Францискою Гіффай отримала 21,4% голосів.

Набагато більш переконливу перемогу здобула соціал-демократка Мануела Швезіг у землі Мекленбург-Передня Померанія - 39,6%, де напередодні також пройшли вибори. В Україні Швезіг відома насамперед тим, що дуже активно відстоювала газопровід «Північний потік-2», який виходить на сушу саме в її землі.

Відтепер у ФРН будуть три жінки прем’єр-міністри, при цьому всі троє – соціал-демократки: Швезіг, Гіффай і Малу Драєр, глава уряду землі Райнланд-Пфальц. Загалом у країні 16 адміністративно-територіальних одиниць.

Переможців привітав у понеділок кандидат у канцлери від СДПН Олаф Шольц. «Ми - щаслива СДПН, сильна СДПН, яка утворить уряди у Берліні, і Мекленбурзі-Передній Померанії та у ФРН», - заявив він. За словами політика, «виборці чітко висловились і посилили СДПН, СвДП і «Зелених», вони хочуть, щоб ці три партії правили країною».

Читайте також: Кількість депутатів Бундестагу сягне рекордних 735

Як повідомляв Укрінформ, 26 вересня відбулися федеральні вибори в Бундестаг, а також вибори в парламенти Берліна та Мекенбурга-Передньої Померанії. На всіх виграли соціал-демократи.

Німеччина складається з 13 федеральних земель і трьох міст, які мають статус федеральної землі. Всі землі мають свої парламенти (ландтаги) та свої уряди, які очолюють прем’єр-міністри. У Гамбурзі на чолі уряду стоїть перший бургомістр, у Бремені - бургомістр, у Берліні - правлячий бургомістр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-