«Будильник» для Генеральної Асамблеї, німецькі сенсації та статус-кво для Трюдо

«Будильник» для Генеральної Асамблеї, німецькі сенсації та статус-кво для Трюдо

Три події світу
Укрінформ
Володимир Зеленський виступив на сесії Генеральної Асамблеї ООН та провів у Нью-Йорку низку зустрічей з лідерами інших країн

Вибори до Бундестагу ФРН принесли очікувані та неочікувані сенсації. Ініційовані Джастіном Трюдо дострокові парламентські вибори не дозволили Ліберальній партії суттєво змінити ситуацію. 

Цьогорічна сесія Генеральної Асамблеї ООН пройшла у звичному форматі, лідери та представники країн отримали можливість виступити з трибуни у Нью-Йорку. Володимир Зеленський скористався цією можливістю, щоб закликати Об’єднані Нації «прокинутися», наголосивши, що Україна давно вже не спить. Президент України у дещо зухвалій манері намагався привернути увагу до війни, що триває на Донбасі, та проблеми окупації Криму. Реакцією на цю промову не могли бути тривалі овації, дипломатія працює дещо інакше.

Фото: Офіс Президента
Фото: Офіс Президента

Заявленою метою візиту Володимира Зеленськогодо Нью-Йорку були обговорення проблем звільнення полонених та деокупації Криму. Під час двосторонніх зустрічей на полях Генеральної Асамблеї президент порушував ці питання, з його уст та з уст Дмитра Кулеби прозвучала критика на адресу ООН через пасивність її позиції. Співрозмовники Зеленського у Нью-Йорку представляли країни, які вже підтримали створення «Кримської платформи», на жаль, йому не вдалося заручитися підтримкою нових прихильників деокупації Криму.

Фото: EPA
Фото: EPA

Парламентські вибори у Німеччини стали блискучою ілюстрацією тези французького політтехнолога Жака Сегели «Голосують не за партію, голосують за особистість». Хоча Ангела Меркель завчасно повідомила про відхід від лідерства у партійних справах, її відсутність у списку ХДС/ХСС стала для християнського блоку фатальною: він отримав найгірший результат з часу власного утворення, не зумівши подолати гросмейстерську планку у 30 відсотків підтримки виборців. Зауважу, що СДПН – найбільш вірогідна переможниця виборів –випередила конкурентів несуттєво, але цього може виявитися достатнім для переїзду Олафа Шольца з кабінету міністра фінансів до кабінету бундесканцлера. Кольорова гама правлячої коаліції стане предметом обговорення партій, що подолали 5-відсотковий бар’єр, проте навряд чи вона збереже червоно-чорне забарвлення.

Фото: CTV News
Фото: CTV News

У Канаді Ліберальна партія на чолі з прем’єром Джастіном Трюдо виграла ініційовані ним дострокові парламентські вибори, проте не зуміла здобути більшість у парламенті. Відтак ліберали продовжать працювати у форматі уряду меншості, який потребує постійної співпраці з опозиційними силами. Можна передбачити, що розвиток відносин з Україною не стане камнем спотикання для політиків у Канаді.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Перше фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-