Хорватія не каратиме своїх генералів, яких Боснія звинувачує у воєнних злочинах

Хорватія не каратиме своїх генералів, яких Боснія звинувачує у воєнних злочинах

Укрінформ
Уряд Хорватії відхилив запит Боснії і Герцеговини щодо кримінального переслідування за воєнні злочини генералів, які 1995 року керували військово-поліцейською операцією «Блискавка».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє RTL.

«На підставі детального аналізу ми... накажемо міністерству юстиції відхилити запит, який надійшов з БіГ. Ми вважаємо, що документ не дає жодних підстав для дій судових органів у Республіці Хорватія. Я хочу зазначити, що... операції «Буря» та «Блискавка» є основою вільної та сучасної Хорватської держави. Ми відхиляємо запит на основі закону про міжнародну правову допомогу та принципів захисту національних та державних інтересів Республіки Хорватія», - сказав глава уряду Хорватії Андрей Пленкович.

Цю заяву він зробив після зустрічі з військовими, які брали участь в операції «Блискавка».

Читайте також: Хорватія готова ділитися досвідом з деокупації й розмінування з Україною - Пленкович

Зазначається, що запит від прокуратури Боснії і Герцеговини стосувався 14 генералів хорватської армії, яких у Сараєві підозрюють воєнних злочинах під час операції «Блискавка». Ключову роль у формуванні цього запиту зіграли представники боснійських сербів.

Нагадаємо, військово-поліцейська операція «Блискавка» була проведена в перші дні травня 1995 року армією та підрозділами спеціального призначення МВС Хорватії з метою повернення захопленої самопроголошеною Сербською Країною території Західної Славонії, яка межує із Боснією і Герцеговиною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-