Шахістка Гапріндашвілі каже, що Netflix оббрехав її, аби посилити драматизм «Королівського гамбіту»

Шахістка Гапріндашвілі каже, що Netflix оббрехав її, аби посилити драматизм «Королівського гамбіту»

Укрінформ
Чемпіонка світу із шахів Нона Гапріндашвілі, яка згадується в популярному серіалі компанії Netflix «Королівський гамбіт», заявляє, що його продюсери цілеспрямовано оббрехали її для посилення драматизму у стрічці.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в позовній заяві шахістки, яку вона подала до Федерального окружного суду в Лос-Анджелесі.

«Netflix нахабно та цілеспрямовано брехав... з дешевою і цинічною метою посилити драматизм, створюючи враження, що його вигадана героїня зуміла зробити те, що не вдавалося жодній іншій жінці, включаючи Гапріндашвілі», - зазначено в заяві, викладеній на 25 сторінках.

Читайте також: Грузинська шахістка подала позов проти Netflix через серіал «Королівський гамбіт»

У фінальному епізоді «Королівського гамбіту» диктор, коментуючи шахові партії вигаданої героїні серіалу, роль якої виконує Аня Тейлор-Джой, каже: «Єдине, що в ній незвично, - це її стать, але навіть це не унікально для Росії. (Там) є Нона Гапріндашвілі, але вона – чемпіонка світу серед жінок і ніколи не стикалася (в поєдинках) з чоловіками».

«Компанія Netflix, - наголошують її адвокати, - описала Гапріндашвілі як росіянку, хоча знала, що вона грузинка і що грузини постраждали під пануванням Росії в Радянському Союзі та піддалися знущанням і вторгненню пізніше».

80-річна чемпіонка, яка живе у Тбілісі, вважає, що Netflix вдався до «руйнівної брехні, що підриває і принижує її досягнення перед багатомільйонною авдиторією», і вимагає прибрати згадку про те, що вона ніколи не вступала в шахові поєдинки з чоловіками.

Читайте також: «Хід королеви» став найпопулярнішим мінісеріалом в історії Netflix

Як ідеться в документі, насправді вона виступала у змаганнях проти багатьох чоловіків-чемпіонів протягом своєї кар’єри, у тому числі й до епізоду у фільмі. І фраза про те, що вона «ніколи не стикалася з чоловіками», завдала їй професійної шкоди як шахістці, що продовжує брати участь у турнірах на високому рівні.

Як повідомляв Укрінформ, Гапріндашвілі звернулася до суду з вимогою відшкодувати їй 5 млн доларів збитків.

«Неправдиві заяви стали причиною особистого приниження, стресу і страждань Гапріндашвілі, а також завдали шкоди її доходам і заробіткам, здатності продовжувати займатися професійною діяльністю у світі шахів. Таким чином, вона зазнала особливого збитку у вигляді матеріальних втрат і втрачених ділових можливостей в обсязі не менше як 75 000 доларів, а також загальних збитків і втрат на суму не менш як 5 000 000 доларів, що має бути встановлено судом», - ідеться в позовній заяві.

Компанія Netflix відкинула звинувачення шахістки.

«Netflix відчуває лише глибоку повагу до пані Гапріндашвілі та її видатної кар’єри, але ми вважаємо, що позов не має під собою підстав, й активно захищатимемося в цій справі», - цитує продюсерів фільму «Нью-Йорк таймз».

Як повідомлялося, мінісеріал «Королівський гамбіт» розповідає історію шахового вундеркінда-сироти Бет Гармон, яка прагне стати найкращою шахісткою світу, але при цьому бореться з емоційними проблемами, а також з наркотичною та алкогольною залежністю. Дія серіалу, названого в оригіналі на честь шахового дебюту, починається в середині 1950-х років і триває до 1960-x. Серіал здобув дві премії «Золотий глобус».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-