У Держдепі запевняють,  що США працюватимуть з Німеччиною над сертифікацією Nord Stream 2

У Держдепі запевняють, що США працюватимуть з Німеччиною над сертифікацією Nord Stream 2

Укрінформ
США працюватимуть з Німеччиною над забезпеченням суворої сертифікації газопроводу Nord Stream 2 і застосуванням до нього норм Третього енергопакета ЄС.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявив старший радник з енергетичної безпеки Державного департаменту США Амос Хохштайн під час виступу на форумі Ялтинська європейська стратегія (YES) у Києві.

«Ми вважаємо, що з геополітичної точки зору - це (Nord Stream 2 - ред.) небезпечний варіант для Європи. … Ми й далі працюватимемо з Німеччиною над забезпеченням суворої сертифікації газопроводу Nord Stream 2 і застосуванням до нього норм Третього енергопакета ЄС», - сказав Хохштайн.

У відповідь на репліку ведучої, що спільна заява США і Німеччини щодо газопропроводу «Північний потік-2» може свідчити про меншу важливість України для американських партнерів, старший радник з енергетичної безпеки Держдепу США зауважив, що, на його думку, «ми не маємо говорити про те, хто важливіший».

За його словами, відносини з Україною для США критично важливі.

«Україна наш добрий друг і союзник, і ми покладаємося на співпрацю з нею для досягнення низки стратегічних інтересів США у цьому регіоні. Ми можемо десь розходитися щодо тактики і певних кроків, але я не думаю, що загалом ми маємо якісь розбіжності щодо того, як ми оцінюємо цю загрозу (Nord Stream 2 - ред.) і як ми можемо їй протидіяти», - зазначив Хохштайн.

Він також наголосив, що США мають міцні відносини з таким важливим партнером, як Німеччина.

«Але у нас і з друзями є певні розбіжності – і з Україною, і з Німеччиною, коли йдеться про «Північний потік-2» і «Північний потік-1», «Турецький потік» тощо. І ми не приховуємо наявність таких розбіжностей… Я вважаю, що йдеться про спільну працю, щоб розуміти, що далі буде, коли газопровід (Nord Stream 2 - ред.) став до ладу, як ми можемо захистити ту критично важливу для майбутнього України інфраструктуру», - зауважив старший радник з енергетичної безпеки Держдепу США.

Він також нагадав, що у спільній заяві США і Німеччини йдеться про те, що у разі блокування Росією транзиту газу територією України буде вжито певних контрзаходів стосовно РФ.

«Те, що США до них вдадуться, напевно, нікого не здивує, але Німеччина приєдналася до нас у цій заяві, сказавши, що будуть певні наслідки – зараз не будемо конкретизувати, які саме, Ми, робитимемо все, що можемо, щоб і Німеччина була готова до цього моменту, аби він не заскочив її зненацька, щоб Росія знала, що їй доведеться заплатити ціну за припинення транзиту через Україну», - запевнив Хохштайн.

Читайте також: Санкції США можуть заблокувати Nord Stream 2 – Вітренко

Як повідомляв Укрінформ,10 вересня голова правління російського «Газпрому» Олексій Міллер оголосив про завершення будівництва газопроводу Nord Stream 2. Цей трубопровід має забезпечити доставку російського газу до Європи в обхід України.

Лідери США і Німеччини Джо Байден і Ангела Меркель у липні досягли домовленості щодо "Північного потіку-2". Зокрема, США заявили, що не будуть запроваджувати санкції проти компанії Nord Stream 2 AG і її керівництва, яка володіє газопроводом. Німеччина пообіцяла допомогти розвитку енергетики України. Обидві сторони разом зобов'язались вжити заходів проти Росії, якщо вона спробує позбавити Україну газового транзиту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-