Байден і Сі Цзіньпін обговорили конкуренцію між США та Китаєм

Байден і Сі Цзіньпін обговорили конкуренцію між США та Китаєм

Укрінформ
Президент США Джо Байден і голова КНР Сі Цзіньпін під час телефонної розмови обговорили питання конкуренції між двома країнами та запобігання того, щоб вона не переросла в конфлікт.

Про це повідомляється на сайті Білого дому, передає Укрінформ.

Як зазначається, лідери провели широку стратегічну дискусію, в якій обговорили сфери, де збігаються спільні інтереси, та сфери, де інтереси, цінності та перспективи розходяться.

"…Два лідери обговорили відповідальність обох країн за забезпечення того, щоб конкуренція не переросла в конфлікт", - йдеться у повідомленні.

Наголошується, що при цьому "Байден зазначив неминущу зацікавленість Сполучених Штатів у мирі, стабільності і процвітанні в Індо-Тихоокеанському регіоні і в усьому світі".

Читайте також: Байден запросив Китай і Росію на кліматичний саміт

Зі свого боку, як пише Сіньхуа, глава КНР заявив, що Китай і США повинні дивитися на ситуацію під широким кутом зору, брати на себе велику відповідальність і якомога швидше повернути двосторонні відносини на шлях стабільного розвитку на благо обох країн і народів.

Сі Цзіньпін також зазначив, що сторони можуть продовжувати контакти і діалог, а також просувати координацію і співпрацю з важливих міжнародних і регіональних питань, включаючи зміну клімату, профілактику і боротьбу з пандемією, відновлення економіки.

Як відомо, відносини США та КНР були напруженими протягом років, зокрема через питання торгівлі, кібербезпеки та прав людини.

США критикують прозорість Китаю щодо походження пандемії коронавірусу, проблем навколо Тайваню та територіальних суперечок у Південно-Китайському морі.

У травні Байден доручив американській розвідці підготувати доповідь щодо походження COVID-19, зокрема для розслідування можливої причетності до цього китайської лабораторії в Ухані. За словами президента, «найважливіша інформація» про джерела пандемії знаходиться в Китайській Народній Республіці, «проте від самого початку урядовці в Китаї працювали над тим, щоб не допустити до неї міжнародних дослідників та членів світової спільноти громадської охорони здоров'я».

Досі КНР відкидає заклики до прозорості та приховує інформацію, попри те, що кількість жертв пандемії продовжує зростати, зазначив Байден.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-