Криза на кордоні Білорусі може бути використана як привід для провокацій - євродепутат

Криза на кордоні Білорусі може бути використана як привід для провокацій - євродепутат

Відео
Укрінформ
Міграційна криза, штучно створена режимом Лукашенка на кордоні Білорусі з Литвою, Латвією і Польщею може бути використана як привід для провокацій під час спільних російсько-білоруських військових навчань «Запад 21».

Про під час засідання Комітету Європарламенту із закордонних справ заявила євродепутат Анна Фотига, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ситуація є надзвичайно небезпечною та надзвичайно делікатною. Ми наближаємося до навчань «Запад 21», які готуються та будуть проводитися спільно генеральними штабами Білорусі та Росії. Відповідно до офіційних публікацій, вони відбудуться поблизу наших кордонів, зокрема, у безпосередньому наближенні до польського кордону. Сценарій навчань передбачає «прикордонний інцидент» з переростанням у конфлікт величезного масштабу, включаючи обмежені ядерні удари. Тож провокації є дуже можливими», - зауважила європейський політик.

Читайте також: Євросоюз планує продовжити санкції проти режиму Лукашенка

Вона зазначила, що заяви урядів чотирьох країн регіону та занепокоєння НАТО вже пролунали, але це не знімає напруги, і жодна з країн не повинна бути наївному у цьому питанні.

«Ці військові навчання є доволі специфічними. Вже зараз ешелони російських військ прибувають у райони поблизу польських кордонів. Але про що ми говоримо зараз? Чи можемо ми просити ООН та Верховного представника з прав людини провести розслідування щодо гібридних засобів, які проти ЄС використовує диктатор Лукашенко, замість того, щоб розбирати «заяви» Білорусі? Чи можемо ми просити білоруський Червоний Хрест піти до в’язниць та з’ясувати долю сотень політичних в’язнів, замість того, щоб долучатися до обслуговування величезних навчань, які розпочнуться вже за тиждень?» - риторично запитала Фотига.

Читайте також: Литва розглядає навчання «Захід-2021» як демонстрацію готовності РФ до конфлікту

Як повідомлялося, влітку цього року з різким збільшенням спроб незаконного перетинання кордону з Білоруссю зіткнулася Литва, згодом міграційний тиск на кордоні з цією країною почали відчувати Латвія і Польща.

Ці країни ЄС зіткнулися із цілеспрямованими діями режиму Лукашенка із провокування штучної міграційної кризи на кордонах Євросоюзу. Мігранти з Іраку, Сирії та ряду африканських країн прибувають в Білорусь за допомогою офіційних туристичних агенцій Білорусі та доставляються на кордони ЄС прикордонною службою цієї країни.

Від сьогодні в прикордонних районах Польщі у зв’язку із міграційною кризою введено надзвичайний стан. Раніше подібні дії у прикордонних з Білоруссю районах здійснили Литва й Латвія.

Читайте також: Польща запроваджує надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю

При цьому режим Білорусі намагається звинуватити владу європейських сусідів у «жорстокому» поводженні з мігрантами та у порушенні прав людини. За деякими оцінками, після того, як Латвія, Литва і Польща обмежили рух незаконних мігрантів на власних кордонах, на території Білорусі вже накопичилися близько 10 тисяч незаконних мігрантів з Іраку та інших країн регіону. З наближенням зимового періоду ця ситуація загрожує перерости у масштабну гуманітарну кризу.

Фото: VMG

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-