У Литві не вважають закінченою ситуацію з мігрантами з Білорусі – посол

У Литві не вважають закінченою ситуацію з мігрантами з Білорусі – посол

Укрінформ
Литва готується до збільшення кількості мігрантів з території Білорусі через ситуацію в Афганістані, де прийшли до влади таліби.

Про це заявив у коментарі Укрінформу посол Литви в Україні Вальдемарас Сарапінас.

Дипломат зауважив, що зараз не назвав би ситуацію з мігрантами з Білорусі кризою, але підкреслив, що вона ще не скінчилася. Водночас він заявив про ймовірність збільшення кількості мігрантів через ситуацію в Афганістані.

“Так, імовірність дуже велика. Готуємося до цього. Дай боже, щоб цього не сталося, але вся ситуація демонструє, що збільшення мігрантів у цій ситуації таки буде”, - сказав Сарапінас.

Читайте також: Литва «напоготові» та стежить за ходом російсько-білоруських навчань «Захід-2021» — посол

Посол також наголосив, що Литва має конкретні докази, фотографії від партнерів, європейських агенцій, що ситуація з мігрантами є спланованою акцією, до якої залучені білоруські прикордонники, чиновники й Олександр Лукашенко.

Як повідомлялося, наприкінці травня Лукашенко заявив, що Мінськ більше не буде затримувати нелегалів, які намагаються через Білорусь потрапити на територію Євросоюзу.

За даними МВС Литви, з початку 2021 року близько 4000 мігрантів нелегально перетнули кордон з Білоруссю. Це в кілька разів більше, ніж за весь 2020 рік. Серед мігрантів особливо багато громадян Іраку, Ірану і Сирії. На початку серпня польоти з Іраку до Мінська було припинено.

Читайте також: Уряд Польщі просить Дуду запровадити надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю

У липні в Литві оголосили режим загальнонаціональної надзвичайної ситуації. Вільнюс звинуватив Мінськ у "гібридній агресії".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-